Mladim poljoprivrednicima u Vojvodini bespovratno 200 miliona dinara

11

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić uručio je 171 ugovor, u ukupnoj vrednosti od 200 miliona dinara, korisnicima koji su ostvarili ovo pravo na osnovu konkursa namenjenog podršci mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine u 2021. godini.

Ukupna vrednost investicije je blizu 238 miliona dinara, u čemu je učešće Pokrajine 84,07 odsto.

– Danas dodeljujemo ugovore u okviru konkursa namenjenom za podršku mladim poljoprivrednicima, koji započinju svoje poslovanje. Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi je 1,5 miliona dinara, a ono što je bitno jeste da resorni sekretarijat po ovom konkursu sufinansira i do 90 odsto od ukupno prihvatljivih troškova investicije – istakao je Božić.

Resorni sekretar je naveo da je reč o sredstvima namenjenim za otpočinjanje poljoprivredne proizvodnje, nabavku priključne mehanizacije, investicije u fizičku imovinu gazdinstva za preradu poljoprivrednih proizvoda i sve ono što je vezano za unapređivanje poslovanja mladih poljoprivrednika na selu.

Sekretar Božić je ukazao da su pravo da konkuršu za ova sredstva, osim novih poljoprivrednih gazdinstva, registrovanih u ovoj godini, isto tako imala i ona registrovana u prošloj. Razlog tome je, kako je objasnio, što je prethodne godine ovaj konkurs bio obustavljen zbog nedostataka sredstava kao posledice stanja izazvanog epidemijom virusa Covid-19.

Mladi poljoprivrednik Miloš Prvulj iz Sakula, naselja u opštini Opovo, student je veterine koji se bavi preradom mleka, a sredstvima koje je dobio od Pokrajinske vlade nabaviće miks prikolicu.

– Na ovaj način uspeću da unapredim svoje poslovanje. Uz novu priključnu mehanizaciju ću smanjiti utrošak radne snage i poboljšati kvalitet i prinos mleka. Za mene i moju porodicu je ova pomoć od velike važnosti, jer želim da radim i živim na selu, gde vidim svoju budućnost – istakao je Prvulj.

Foto: Pokrajinska vlada


reklama