Mlekara Šabac gradi fabriku u Rusiji

8

Mlekara Šabac gradiće fabriku u Rusiji uz podršku Trgovinsko industrijske komore Ruske Federacije (TIK RF), dogovoreno je u Sankt Peterburgu na sastanku predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža i predsednika TIK RF Sergeja Katirina.

Mlekara Šabac će fabriku u Moskovskoj oblasti početi da gradi sledeće godine i u njoj će proizvoditi meki sir i jogurte od najkvalitetnijeg ruskog mleka po IFS standardu za rusko i inostrana tržišta, saopštila je PKS.

– TIK RF podržaće izgradnju fabrike Mlekare Šabac i projekte drugih srpskih kompanija koje žele da prošire svoje poslovanje i da se što bolje pozicioniraju na ruskom tržištu – poručio je Katirin.

Čadež i Katirin razgovarali su i o mogućnostima izvoza softverskih rešenja iz Srbije u Rusiju i drugim važnim projektima.

– Naš izvoz softvera vredi oko 1,5 milijardi evra, a juče je u Rusiji završen veliki projekat srpske kompanije „Termovent“ koja je pustila u rad potpuno automatizovani proizvodni pogon fabrike lekova „Farmasintez – Nord“ koju je naša kompanija kompletno opremila svojim svetski poznatim „čistim sobama“, po sistemu ključ u ruke – rekao je Čadež.

On je pozvao predsednika ruske komore da sa delegacijom privrednika poseti Srbiju i da se u direktnim razgovorima sa predstavnicima srpske poslovne zajednice razmotre mogućnosti zajedničkih poslova.

Predsednik PKS sastao se i sa Visilijem Ignjatijevim, generalnim direktorom kompanije R-farm, najvećeg ruskog proizvođača lekova, sa kojim je razgovarao o potencijalnoj saradnji sa našim kompanijama i farmaceutskim sektorom.

Čadež je održao sastanak i sa predsednikom Upravnog odbora austrijskog industrijskog holdinga GAZ Austria Zigfridom Volfom.

Predsednik PKS učestvuje na 24. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF) koji traje do 5. juna, a okupio je više hiljada učesnika iz sveta biznisa i politike.

Foto: PKS


reklama