Mlekomati – rešenje za male farmere

352

Mlekomati su uređaji za prodaju mleka koji su sve više prisutni kako u zemljama u okruženju, tako i u zapadnoj Evropi. Trenutno je u Hrvatskoj i Sloveniji konstantno povećanje broja mlekomata, gde poljoprivredni proizvođači prodaju kravlje mleko sa svojih farmi po ceni koja je neretko veća od maloprodajne cene pasterizovanog mleka.

Mlekomat je specijalni uređaj koji spaja automatizovani sistem za točenje, sistem za hlađenje i mešanje, i programski upravljački sistem za naplatu, odnosno prodaju svežeg sirovog mleka ohlađenog na temperaturu koja ne prelazi 4°C, koje nije prošlo nikakav industrijski proces prerade, sa pratećom opremom, koja može da uključuje i specijalne automate za prodaju ambalaže (PET ili staklene), a koji je u skladu sa posebnim propisom o uslovima higijene hrane.

U mlekomatima se prodaje kravlje mleko koje nije termički obrađeno. Zato „mlekomati”, tačnije njihovi snabdevači i vlasnici moraju da paze i da poštuju veoma strog mikrobiološki kriterijum, kao i da temperatura u „mlekomatu” ne padne ispod četiri stepena Celzijusova. Usavršen je sistem provere temperature mleka u „mlekomatu” preko GSM modula, tako da je kontrola moguća bilo kada. Korisnici iz okolnih zemalja ističu da je prilikom kupovine ovakvog tipa hrane za njih najvažnije paziti na bezbednost namirnice. Zato svaki „mlekomat” ima ugrađen poseban sistem kontrole koji zaustavlja njegov rad ako je mleko u njemu starije od 24 sata, ili ako se neočekivano povisi njegova temperatura.

Mleko iz „mlekomata” sadrži više od četiri procenta mlečne masti koja nije homogenizovana. Nutricionisti upozoravaju da sirovo mleko nije primereno za svakoga, a na tu činjenicu potrošače može upozoravati i „mlekomat” putem displeja. Takođe, tu je i uputstvo da kupljeno mleko treba obavezno kod kuće prvo prokuvati pre nego što ga popijemo ili damo bebama, trudnicama, maloj deci ili bolesnicima. Ako sirovo mleko natočite u posudu koju ste doneli sa sobom (a moguće ju je kupiti i na licu mesta, ako nemate svoju zgodnu flašu sa širim grlićem), onda je preporučljivo da nije plastična i da je taze oprana na temperaturi iznad 60 stepeni Celzijusovih. Ovo mleko ne sme da se čuva u frižideru duže od dva dana.

Na ovaj način moguće je ostvariti nešto veću zaradu nego kada se mleko prodaje otkupljivaču kao sirovo, ali se javljaju troškovi transporta, ambalaže, struje, zakupa prostora ili ugovora o postavljanju. Ministarstvo poljoprivrede putem Pravilnika o digitalizaciji primarne poljoprivredne proizvodnje u stočarstvu subvencioniše nabavku mlekomata sa 60% ukupne vrednosti investicije bez PDV-a.

Autor: Mr Mladen Pavlović, PSSS Mladenovac
Foto: Pixabay; Youtube (Farmers Guardian)

 


reklama