Momirović: „Poreklo i kvalitet srpske rakije moraju da se štite“

60

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović najavio je da će Ministarstvo zajedno sa Savezom proizvođača rakije Srbije i nadležim institucijama pokrenuti kampanju edukacije stanovništva o riziku od konzumacije i prodaje jakih alkoholnih pića od neregistrovanih proizvođača, sumnjivog kvaliteta, potencijalno opasnog po zdravlje konzumenata.

Momirović je naglasio kako je naša obaveza da štitimo kvalitet rakije, jer je ona naš nacionalni proizvod koji je UNESKO uvrstio na svoju Listu svetske kulturne nematerijalne baštine.

– Moramo da uložimo jako puno energije kako bi pospešili proizvodnju i zajednički sa proizvođačima radili na podizanju kvaliteta rakija proizvedenih u Srbiji. Da bismo to postigli moramo zajednički snagama da radimo na uređenju tržišta, kako bi zaštitili potrošače i kako bi građani imali bezbedan i kvalitetan proizvod. Šljivovica nije običan proizvod, to je sasvim sigurno najveći brend u hrani i piću koji naša država ima i naša je dužnost da zaštitimo potrošače i zaštitimo rakiju kao nacionalni brend Srbije – istakao je Momirović.

Na sastanku ministra i predstavnika Saveza proizvođača rakije zaključeno je da Srbija ima dobar i moderan Zakon o jakim alkoholnim pićima, ali i evidentan problem, jer veliki broj ljudi nije upoznat sa zakonskim regulativama koje im omogućavaju da posluju u legalnim tokovima.

Momirović je upozorio sve potrošače da proizvedena rakija, bez oznake porekla, zdravstvene kontrole i naplate poreza i akcize, nije bezbedan proizvod.

Foto: Envato


reklama