Monografija „Animalni genetički resursi Srbije“ za očuvanje agrobiodiverziteta u Srbiji

68

U Privrednoj komori Srbije održana je promocija monografije „Animalni genetički resursi Srbije“, autora dr Milivoja Uroševića, dr Radomira Mandića, dr Ružice Trailović i dr Natalije Gritner. Monografija sadrži opise za 17 vrsta domaćih životinja i 107 autohtonih rasa, odnosno sojeva, od koji jedan broj nije obuhvaćen listom Ministarstva poljoprivrede.

Opisane su domaće rase konja, magaraca, goveda, bivola, koza, ovaca, svinja, pasa, kokošaka, gusaka, pataka, morki, golubova, kanarinca slavujara i pčela.

Aktima Ministarstva poljoprivrede zaštitom i subvencijama obuhvaćeno je 15 vrsta domaćih autohtonih životinja i 88 rasa i sojeva.

Prof. dr Dragiša Trailović sa Fakulteta medicinske veterine Beogradskog univerziteta i recenzent monografije istakao je da su u monografiji sabrane gotovo sve autohtone rase Srbije, dati detaljni opisi, prikazano stanje i stepen ugroženosti za svaku od njih i gde god je to bilo moguće dati su standardi za prikazane rase. Naglasio je da je monografija jedinstvena naučna osnova za očuvanje i dalje upravljanje agrobiodiverzitetom Srbije.

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo PKS, predstavio je stanje sektora stočarstva u Srbiji i ukazao na značaj očuvanja agrobiodiverziteta i podsticajnih sredstava koje izdvaja Ministarstvo poljoprivrede za subvencije za ovu godinu. Budimović je istakao da je potrebno dopuniti listu Ministarstva poljoprivrede rasama koje su opisane u monografiji, kako bi se i na ovaj način doprinelo očuvanju agrobiodiverziteta Srbije. Posebno je naglasio povoljnost gajenja autohtonih rasa životinja zbog njihove otpornosti na razne bolesti, vremenske uslove i to što nisu posebno zahtevne u pogledu hrane, nege i čuvanja, a sa druge strane njihovi proizvodi su sve traženiji na tržištu kao ekološki i zdravstveno prihvatljiviji u odnosu na proizvode visokoproduktivnih rasa.

Prof. dr Svetozar Krstić, dekan Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“ je posebno istakao dugogodišnju dobru saradnju Privredne komore Srbije i Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“ koja se ogleda kroz promociju i podršku aplikativnim projektima iz oblasti zaštite životne sredine i prirode i uključivanje privrednih subjekata u njihovu realizaciju.

Monografiju je izdao Fakultet za primenjenu ekologiju „Futura“ uz finansijsku podršku Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Srbije. Monografija je štampana u B5 formatu, sa tvrdim koricama. Ima 560 strana, 255 kolor slika, 99 tabela i 34 grafikona.

Foto: Fakultet za primenjenu ekologiju „Futura“


reklama