Mraz desetkovao rod u francuskim vinogradima

207

Vinograde u Burgundiji, dolinama Rone i Loare, Provansi, Bordou i drugim vinskim regijama pogodio je mraz kakav se dešava jednom u pola veka.

Žan-Mari Barijer, predsednik francuskog Nacionalnog komiteta za vina sa kontrolisanim geografskim poreklom (CNIV), izneo je za magazin „Vitisphere“ dramatične procene o šteti koja je nastala u prošlonedeljnom talasu hladnoće u Francuskoj. Od početka hladnog talasa bilo je jasno da se dešava nešto nesvakidašnje, a tokom vikenda zemlja je shvatila da je u pitanju elementarna nepogoda kakva se dešava jednom u pola veka i da je Francuska u celini ostala bez velikog dela ovogodišnje berbe.

Pre tri dana u Francuskoj je proglašeno i stanje poljoprivredne katastrofe, što omogućava državi da brzo pomogne ugroženim zonama. Najnovije procene štete su još dramatičnije. Barijer je rekao da je u mnogim vinogradima šteta veća od 50 odsto, a da su na mnogim mestima vinogradari ostali bez celog roda.

– Četvrtak ujutru bio je izuzetno surov od severa do juga. U Šabliju, u dolini Rone, Provansi, Herou… Tako nešto se retko dešava. Vinogradari su na mnogim mestima izgubili od 80 do 90 odsto berbe. A prosečna šteta na jugozapadu, u Bordou, u dolini Loare je od 30 do 80 odsto… U ovom trenutku nam je jasno da smo na nacionalnom nivou izgubili veliki deo berbe i da će ova godina biti pod snažnim uticajem te činjenice – rekao je Barijer i dodao:

– Svi su pogođeni mrazom. A u narednim danima očekujemo još mraza. Nije još gotovo.

Jedna od osobina klimatskih promena jeste i veća učestalost ekstremnih vremenskih pojava kao što je ovaj pozni mraz. Barijer kaže da će, bio ovaj mraz posledica klimatskih promena ili ne, industrija morati da pronađe način da amortizuje ove pojave tako da se ne ugrozi snabdevanje tržišta.

– Ovakve pojave su se dešavale u prošlosti, ali je pitanje da li je njihova učestalost bila ovakva. Jedno je sigurno – vinski biznis je usko povezan sa vremenskim pojavama i one daju ton celoj industriji. Mi moramo svi zajedno da pronađemo rešenja za izbegavanje narušavanja lanca snabdevanja, i da omogućimo da kupci uvek mogu da na policama pronađu vina iz francuskih apelacija, jer će se oni u protivnom okrenuti vinima iz drugih zemalja. Ovaj nesrećni mraz mora biti naša prilika za učenje – rekao je Barijer.

U mnogim regijama tek se očekuju precizni izveštaji o šteti, i slika o katastrofi u narednim danima biće nešto jasnija. U Šampanji, u kojoj je tokom dve noći temperatura pala na -7 Celzijusa, razmere štete tek se procenjuju, ali za sada je jasno da je šteta na šardoneu katastrofalna, dok su pino menije i pino noar u nešto boljem stanju. Što se doline Rone tiče, šteta je, javljaju zvaničnici, apokaliptična: cela regija je snažno pogođena sa mnogim zonama u kojima je šteta stopostotna.

– Za sada znamo za sektore u kojima je šteta potpuna – rekao je Filip Pelaton, predsednik regionalnog udruženja vinogradara.

Izvor: vinoifino.rs

Foto: Unsplash, Free Images, Pixabay


reklama