Mraz i ove godine naneo štetu u francuskim vinogradima

54

Vinogradi širom Bordoa, Burgundije i doline Loare ponovo su pogođeni mrazom. Vinogradari trenutno procenjuju razmere štete, ali se očekuje da će ove godine ona biti značajno manja nego prošle godine kada je pozni mraz izazvao pravu katastrofu čiji je ukupni učinak procenjen na oko 2 milijarde evra.

Razlog za ovaj uslovni optimizam leži u činjenici da su hladno proleće i dugotrajna suša odložili cvetanje čokota, pa su vinogradi u ovoj fazi razvoja daleko manje podložni štetnom uticaju mraza nego prošle godine.

Nažalost, ove optimistične prognoze, kako prenosi „Drinks Business“, ne važe za jedan broj vinograda na jugu Francuske, gde je već došlo do cvetanja, a dodatni problem leži i u činjenici da se u delu zemlje očekuje još ledenih noći, naročito u Soternu gde će se živa spuštati do -3 stepena Celzijusa. I u severnijim regijama ima problema: u Šabliju se noću temperatura spušta i do -4 stepena, što, navode stručnjaci, može dovesti do problema sa ovogodišnjom berbom.

Doktor agrometeorologije Serž Zaka rekao je za „Vitisphere“ da će procenat gubitka roda biti u direktnoj srazmeri sa merama za ublažavanje posledica mraza. Bez mera, gubitak bi bio čak 62%, a sa merama za zagrevanje čokota on se može smanjiti na oko 40%, naveo je i dodao:

– Ove mere su manje uspešne na većim nadmorskim visinama i pri jačem vetru.

Zaka je naveo i da tradicionalna upotreba sveća među čokotima ostaje najefektnija mera koja smanjuje štetu na vrlo prihvatljivih 20 odsto.

U dolini Loare vremenske prilike su nešto povoljnije, ali se i dalje očekuju gubici u vinogradima, isto kao i u oblasti južne Rone gde su sneg i ledeni vetar pogodili vinogradarske zone.

Novi prolećni mraz u Francuskoj doveo je do pojačanih zahteva vinskog sektora za reformom politike osiguravajućih kuća, kako bi se uzeli u obzir sve veći rizici od štete nastale usled delovanja klimatskih promena. Ekstremne vremenske pojave sve su češće, što svake godine stvara dodatne rizike za vinare i vinogradare koji iz godine u godinu tragaju za rešenjima za zaštitu vinograda i od mraza i od velikih vrućina i suša: od uvođenja novih, otpornijih sorti do inovativnih tehnoloških rešenja za zagrevanje čokota.

Izvor: Vino&fino

Foto: Facebook


reklama