Mraz pričinio veliku štetu na voću u Republici Srpskoj

157

Niske temperature i mraz, koji su ovih dana pogodili Republiku Srpsku, pričinili su ogromnu štetu voću, a posebno ranim sortama poput trešnje, breskve i kruške, tako da se, kako kažu voćari, može očekivati manji rod voća.

Dragoja Dojčinović, predsednik Udruženja voćara RS, kazao je da jutarnje temperature koje se kreću i do minus pet nikako nisu povoljno uticale na voće.

– Mraz nam je uništio breskve, ranije sorte trešanja, dok su kajsije u ranijem periodu već uništene – kazao je Dojčinović za „Nezavisne“.

On je dodao da će ove godine sigurno i kruške pretrpeti veliku štetu kao što je bilo i ranijih godina, gde, kako kaže Dojčinović, voćari nisu imali skoro ništa za branje.

– Jabuka je u poodmakloj fazi i može da izdrži temperature do minus tri stepena, dok će kruška pretrpeti veliku štetu jer je u fazi cvetanja – naveo je Dojčinović i dodao da je nezahvalno govoriti kolika je šteta.

Kako kaže, najbolji način da se zaštiti voće su sistemi za orošavanje, ali samo poneki voćar na području RS ih ima jer voćari nemaju para za to, te je mnogima nedostižno.

– Nismo u stanju da zaštitimo voće zadimljavanjem, a ako duži period budu niske temperature biće teško i onima koji imaju sisteme za orošavanje da zaštite i sačuvaju rod – naglasio je Dojčinović.

Prema njegovim rečima, uskoro će znati koliki su gubici. Kako kaže, na cvatovima se mogu videti tragovi mraza, što nije dobar pokazatelj.

– Već se na samom cvatu vidi kako je mraz uništio neke delove. Najgore što se može dogoditi je da otpadne ceo plod – pojasnio je Dojčinović.

Nikola Vukota, voćar iz Trebovljana, kod Gradiške, ističe da je u njegovom voćnjaku najviše stradala rana sorta trešnje.

– Svake godine se dešava ili u ovom periodu ili malo ranije, ali mraz nas ne može zaobići – kazao je Vukota za „Nezavisne“.

Prema njegovim rečima, voćari su zabrinuti za ostali rod voća jer su i u narednim danima najavljene jako niske temperature.

– Na breskvama, trešnjama i kajsijama je velika šteta, ali najavljene temperature koje su jako niske uticaće da imamo štetu i na kruškama – tvrdi Vukota.

Stojan Marinković, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da mraz i niske temperature utiču na to da bude velika šteta na voću.

– Ne sumnjam da će voćari učiniti sve da sačuvaju svoje voćnjake u granicama mogućnosti, ali protiv prirode se ne može. Šteta je nešto što ćemo u narednom periodu sabirati – kazao je Marinković za „Nezavisne“ i dodao da će se ona sigurno meriti u hiljadama KM.

– Ako temperatura u ranim jutarnjim satima bude iznosila minus tri-četiri stepena, to će doprineti da voćari budu na gubitku – poručio je Marinković.

Prema njegovim rečima, usled pada temperature i povrtari koji imaju plastenike moraće više da ulože da bi zagrejali plastenik.

– Povrtarima su povećani troškovi kada je u pitanju zagrevanje plastenika, te tako imamo još inputa za poskupljenje u poljoprivrednoj proizvodnji – kazao je Marinković.

Mirko Jokić, stručni saradnik za voćarstvo u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, rekao je da je temperatura vazduha ispod nule prouzrokovala štetu u voćnjacima, ali se obim još ne može proceniti. Pozvao je voćare da zaštite voćnjake od mraza.

– Zbog najavljenog mraza u zasadima voća preporuka je da se izvrši tretman preparatima na bazi algi i aminokiselina u maksimalnim preporučenim dozama radi povećanja fiziološke otpornosti biljaka na mraz – rekao je Jokić.

On savetuje voćarima da pripreme i materijale za paljenje vatre u noći između srede i četvrtka.

– Skrećemo pažnju da efikasna zaštita voćnjaka od mraza pomoću zadimljavanja zahteva minimalno 30 vatri po dunumu, te da razmak između njih treba da iznosi šest metara u cik-cak razmaku – poručio je Jokić.

Izvor: Nezavisne

Foto: Free Images, Pixabay


reklama