Mrena – kraljica brzih reka

2655

Mrena (lat. Barbus barbus), odnosno obična mrena, vrsta je slatkovodnih riba iz porodice Cyprinidae. Sa brojnim srodnicima iz roda Barbus deli zajednički naziv ’mrene’ čiji je tipski predstavnik.

Za mrenu može slobodno da se kaže da je kraljica među ribama kad su u pitanju brzaci. U letnjem periodu, mrenu bi trebalo tražiti na mestima sa jačom strujom, što više kiseonika i čvrstim dnom. Kreće se u jatima, i uvek je u društvu riba iz svoje vrste koje su po dimenzijama slične, dok su one krupnije malo izdvojene, a tokom hranjenja često su zajedno sa manjim primercima, ali su dosta lukavije od njih.

Mrena je riba karakteristično vretanastog i lako prepoznatljivog izgleda. Leđa su joj obično tamnozelena ili smeđa, a bokovi tamnozlatni sa prelivima boje bakra, dok joj je stomak žućkast ili beličast, uz izrazito crvenkasta ili narandžasta peraja. Mlađ je obično siva i išarana. Režnjevi repa su asimetrični, donji je zaobljen i nešto kraći od šiljatog gornjeg režnja. Telo je prekriveno sitnim krljuštima. Glava mrene je prepoznatljiva i po spuštenom položaju usana, jer se hrani sa dna. Usta su sa donje strane glave, gotovo ravna sa podlogom. Na usnama ima dva para brčića (po čemu je i dobila ime na latinskom). Čelo im je ukošeno spljošteno nadole, telo vitko, sa horizontalnim grudnim perajima. To su sve adaptacije za život u brzim, dubokim rekama, što im pomaže da ih drži u neposrednoj blizini matice u vrlo jakim tokovima. Oči su joj nesrazmerno sitne.

Mrena se mresti kao i klen, od kraja aprila do kraja juna, i u to vreme slabije uzima ponuđenu hranu jer se hrani larvama koje joj donosi voda ili ih sama traži ispod kamenja. Mrena je polno zrela sa četiri godine kad je duga 30-40 cm. Polaže 3.000 do 8.000 jajašaca. Za razvoj ikre potrebna je temperatura 10-12 stepeni. Mlađ se izleže za dve nedelje i veoma brzo raste. Ikra mrene je otrovna i izaziva kolerične napade (povraćanje, dijareju), pa je ne bi trebalo jesti. Međutim, postoje i suprotna mišljenja, poput onog ihtiologa Bliha, koji potpuno odbacuje toksičnost ikre.

U nekim rekama, mrena može da naraste i do 1,2 m i do 8-12 kg, ali je u našim rekama najčešća lovna težina od 0,5 do 1 kg (iako se obično nalaze u manjim veličinama: 50-100 cm dužine, težine 1-3 kg). U našim sredinama postoje slučajevi kad su hvatani i kapitalni primerci mrene preko 8 kg.

Mrena je riba koja boravi na dnu, tako da bilo koji sistem i mamac koji koristimo mora da bude tik uz dno ili na samom dnu. Za mrenu je nekako karakteristično se uvek stacioniraju uz neke prepreke poput stena, špilja, velikog kamenja i raznih potopljenih struktura u bržem toku. Idealna mesta, na kojima se obično preporučuje pecanje mrene, su iza stubova mostova, brana, ušća (iz sporijeg toka u brzi)…

Pribor za lov mrene mora se prilagoditi veličini ribe koju očekujemo, a takođe i samim uslovima u kojima lovimo. Poželjno je da se koristi nešto jači pribor jer je mrena jaka riba, a u obzir bi trebalo uzeti i jačinu vodenih struja u kojima boravi. Veoma je oprezna kada uzima mamac, pa je potrebno obratiti pažnju na kontru i na to da ona usledi brzo nakon toga kako biste uspešno zakačili ribu. Dril na mašinici za ribolov se mora obavezno podesiti jer usled kačenja, mrena totalno „podivlja“ i begovi su joj siloviti, tako da potrebno ostati smiren i držati sve pod kontrolom bez panike ili preterane žurbe, što bi moglo da pokvari pecanje.

Ukoliko želite da upecate krupnu mrenu, onda vam savetujemo da u ribolov krenete rano ujutru ili uveče, jer se po danu retko desi da neko ulovi kapitalca, izuzev kad je voda mutna ili je vreme takvo da je vidljivost smanjena. Mrena je noćna riba, tako da krupniji kapitalci uglavnom tokom noći tragaju za hranom, a prilaze i u plićak, tako da morate biti oprezni tokom ribolova da ne pravite buku.

Što se mamaca za mrenu tiče, izbor je prilično širok. Postoje moderni boili, testa, palete, itd, sve do glista, rovca-mrmka, pijavica, raznih sireva, kukuruza šećerca… Na vama je da se opredelite na šta želite da lovite.

Ribolov mrene na dubinu kotrljanjem

Ovakav vid ribolova je popularan u našim vodama, a za takvu popularnost su zaslužni dobri rezultati koje je dala ova metoda. Ribolov mrene kotrljanjem spade u dubinske metode, dok se štap celo vreme drži u rukama. U današnje vreme je metoda malo više uznapredovala pa se efikasno lovi u kombinaciji kotrljanjem i fider tehnikom. U ovom slučaju je štap na držaču, odnosno ne drži se u rukama. Mrena se stalno kreće i jako brzo pronalazi mamce, dok najradije uzima mamce u pokretu, odnosno one koje se kotrljaju po dnu. Ovakva metoda daje mnogo veće mogućnosti od obične dubinske, a i riba uzima agresivnije bez sumnje u mamac.

Ovim sistemom možemo loviti u svim uslovima i na svim terenima, mada se ovaj sistem ubedljivo najbolje pokazao na peskovitim terenima jer sistem ne zapinje, i tako možemo kidanja da svedemo na minimum. Metodom kotrljanja možemo pecati u gotovo svim godišnjim dobima.

Štapovi za ovu metodu ribolova, odnosno za metodu kotrljanja, dužine su između 2.70 i 5 m, ali sve to zavisi od terena na kome se peca. Najloni su pretežno mekši i rastezljivi, promera između 0,20 i 0,25 mm, a podvez može biti i nešto tanji.

Olova koja se koriste za ovaj sistem su uglavnom okruglog ili valjkastog oblika, kako bi mogli lakše da se kotrljaju po dnu. Ukoliko ne možete da nađete tako oblikovano olovo, onda možete uzeti i obično klizeće olovo i oblikovati ga uz pomoć noža ili nekim drugim alatom. Sa druge strane, možete da koristite olovo u nekom sasvim drugačijem obliku, jer će se posle izvesnog korišćenja ono samo oblikovati.

Danas se veoma često koriste hodajuća, odnosno klizeća (in line) dubinska olova u nekim standardnim težinama (od 10 pa do 80 grama). Ta težina i veličina zavise isključivo od terena i brzine toka. Glavni najlon može se spojiti virblom iznad koje možete slobodno da stavite gumenu kuglicu kako olovo ne bih oštetilo čvor uz pomoć kojeg je vezana virbla.

Sistem mora da je dosta sporiji od brzine vodotoka na kome pecate. Sistem lova je poprilično jednostavan. Zabacite uzvodno, onda blago zategnete najlon i pritom ga sve vreme držite u ruci ili na kažiprstu kako bi osetili udarac ribe.

Položaj štapa trebalo bi da bude na nekih 60 do 80 stepeni, odnosno kako se prezentacija spušta da i vi blago zanosite štapom i na taj način pratite najlon. Ako slučajno sistem zastane negde, onda samo lagano cimanje može da ga oslobodi i tako nastavite sa daljim kotrljanjem.

Poznato je da riba u samom kretanju zna da uzme mamac, tako da morate da budete oprezni posle cimanja. Cimanje mora da bude blago, a nikako žestoko sa velikim potezima da bi sistem ostao što mirniji na dnu. Ponekada možete i sami da blago zaustavite sistem kako biste isprovocirali nezainteresovanu ribu.

Dril pre ribolova trebalo bi podesiti na granicu trzanja da vam sistem ne bi otišao u nepovrat sa upecanom mrenom. Nemojte nikada pokušavati da silite mrenu, jer vas može iznenaditi kad se najmanje nadate. Udarci su agresivni i potrebno je odmah reagovati. Nikako ne bi trebalo da čekate, i baš zato sistem treba držati u rukama kako bi blagovremeno kontrirali, a i upravljali sistemom.

Uzimanje se manifestuje blagim zatezanjem ili kratkim jačim trzajima koji ponekad i nisu tako blagi. Kontra mora da bude jaka i kratka jer mrena ima izuzetno debela usta, ali to ne znači da treba kontrirati i pokidati sistem. Brza i kratka kontra je definitivno najefikasnija, a posle nje potrebno je odmah početi sa blagim namotavanjem koje se nastavlja ako je riba manja, a krupnije komade trebalo bi oprezno zamarati bez forsiranja.

Ribolov mrene fider tehnikom

Upotreba fider tehnike – hranilice u lovu mrene je jedan od novijih metoda koje koriste ribolovci, i to iz razloga što se ovaj metod sportskog ribolova dobro pokazao. Dok su zaokupljene pretragom sitnih hranljivih čestica, mrena gubi na oprezu i u većini slučajeva može da pokupi i vaš mamac. Ribolov sa dodatkom hranilice je brz i dinamičan, jer mrena može veoma brzo da pronađe vaš mamac, a hranilica služi kao primama u neposrednoj blizini vaše udice sa mamcem.

Poželjno je da koristite neku kvalitetniju fider primamu kako bi imali što bolje rezultate, a posebno obratite pažnju da je hrana za tekuću i brzu vodu jer sa običnom hranom za stajaću nema smisla pecati u jakim rečnim strujama.

Izvor: zanimljiv.org

Foto: Pixabay, Free Images


reklama