Muzej čokolade – turistička atrakcija Sente

28

Muzej čokolade jedna je od turističkih atrakcija u Senti koju bi obavezno trebalo da posetite ukoliko se nađete u ovom delu Potisja. Jedinstvena postavka prilika je da se upoznate sa istorijatom i etapama kroz koje je prolazila tehnologija izrade ovog slatkiša. Smatra se da su stari Asteci osmislili prvobitni recept za njegovu pripremu.

Muzej je otvoren je pre gotovo četiri godine. U njemu su izloženi kalupi koji su se nekada koristili, domaći i strani brendovi, kutije za čuvanje čokolada… Jedna od njih stara je više od 130 godina.

Muzej čokolade nalazi se u centru grada, ili preciznije, on je u zgradi Skupštine Opštine Senta čija čokoladna mini-verzija krasi njegov prostor.

– Muzej je otvoren prevashodno kao turistička atrakcija jednog privatnog preduzetnika koji se bavi manufakturnom izradom čokolada koji je osvojio naše tržište, a mogu da kažem da je i međunarodno priznata i prisutna. Na raznim međunarodnim takmičenjima dobili su razne nagrade. Na aerodromu „Nikola Tesla” mogu se kupiti ove čokolade koje se proizvode tu u Senti – rekao je Sebastian Stantić, član Opštinskog veća Sente zadužen za privredu i turizam.

I za kraj čokoladne priče još par zanimljivosti: pretpostavlja se da se reč „čokolada” na jeziku starih Asteka izgovarala kao „coko latl” što bi u prevodu značilo „piće napravljeno od kakao praha”. Prema predanju, Kristifor Kolumbo poklonio je ovu biljku kraljevskom paru Izabeli i Ferdinandu koji su u to vreme vladali Španijom. Oni su, rečeno savremenim jezikom, sponzorisali prekomorske poduhvate ovog hrabrog moreplovca. Zahvaljujući njemu mi danas uživamo u mirisu i ukusu čokolade.

Izvor: RTV

Foto: Envato


reklama