Na 38. „Danima ludaje“ oboren rekord

31

Sa bundevom teškom 865 i po kilograma, prvo mesto za nateži plod tikve na 38. „Danima ludaje“ pripalo je Tiboru Kokajiu iz Mađarske, inače prošlogodišnjem pobedniku.

Za najduži plod tikve od 309 centimetara pobedu je odneo Dušan Jankov iz Čuruga.

Ovogodišnjoj kikindskoj manifestaciji prisustvovao je i Miloš Vučević, potpredsednik Vlade i ministar odbrane, zajedno sa gradonačelnikom Kikinde, Nikolom Lukačem, njegovim saradnicima, narodnim i pokrajinskim poslanicima i predstavnicima pokrajinskih institucija.

– Već je svima poznato da je Kikinda sredinom septembra kada se održavaju „Dani ludaje“ jedna velika gostinska soba, u kojoj svi mi Kikinđani punog srca, želimo svakoga da ugostimo i da se pokažemo u najboljem svetlu. Za nas je ova manifestacija od velike važnosti jer neguje kulturu, običaje i tradiciju naroda koji žive na ovim prostorima. Čuvajmo jedni druge, poštujmo jedni druge, da nam ova manifestacija bude još bolja i da zajednički kreiramo još bolju budućnost – rekao je gradonačelnik.

Miloš Vučević, potpredsednik Vlade i ministar odbrane, uz gradonačelnika je pobednicima uručio nagrade za ostvarene rezultate.

– Čestitam vam na gostoprimstvu, čestitam vam na vrednoći i radu, vama i vašim porodicama. Mi volimo i našu Kikindu i ravan Banat i volimo i ovu ludaju. Neko kaže da je to „banatska banana“, ja kažem da je to samo ludaja, a vi ako imate nešto bolje iznesite, ovo je najbolje što mi imamo. Mnogo sam srećan što vidim prijatelje iz raznih krajeva Srbije, sa istoka, juga, iz centra, drugih delova Vojvodine da uživaju u kikindskom gostoprimstvu i uživaju u ravnom Banatu i Kikindi koja zaslužuje da opet bude na mapi dešavanja u našoj državi – poručio je ministar Vučević.

Čitavih 110 dana bilo je potrebno Tiboru Kokaiju iz Mađarske da proizvede ovogodišnju rekorderku, bundevu tešku čak 865 i po kilograma. Svakoga dana posvetio joj je nekoliko sati, zalivajući je sa oko 600 litara vode dnevno, dodajući joj redovno kalcijum i kalijum, uredno prateći vremensku prognozu.

– Za ovu godinu smo očekivali težu ludaju, ali mislim da ćemo sledeće godine oboriti rekord i da ću u Kikindu doneti bundevu od 900 kilograma – kazao je Kokaji.

Najduži plod tikve ove godine proizve je prekaljeni stručnjak i učesnik kikindske manifestacije, magistar fitofarmacije iz Čuruga, Dušan Jankov. Njegova ludaja duga čak 309 centimetara apsolutna je pobednica.

– Što mi sve daje podstrek za dalji rad i dalje gajenje kako bih probao da napravim i podignem uzgoj na viši nivo i da to sve bude propraćeno boljim rezultatima – rekao je Jankov.

Foto: Grad Kikinda


reklama