Na brzi internet do sada povezano 90 sela u Srbiji

54

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović obišao je selo Kožuar, u kojem su završeni radovi na izgradnji širokopojasne telekomunikacione infrastrukture i uveden brzi internet.

Jovanović je rekao da je u tom selu u opštini Ub već 15 domaćinstava priključeno na brzi internet, zahvaljujući kojem meštani mogu da koriste sve prednosti nove digitalne infrastrukture: usluge elektronske uprave, elektronsku trgovinu i multimedijalni sadržaj – digitalnu televiziju sa različitim zabavnim, filmskim, naučnim i sportskim sadržajem, kao i video na zahtev.

Takođe, istureno odeljenje Osnovne škole „Rajko Mihailović” u Kožuaru dobilo je brzi internet, laptop računar, štampač i projektor, zahvaljujući čemu će biti omogućena digitalna nastava, korišćenje eDnevnika i svih ostalih digitalnih usluga u sistemu prosvete, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, u ovoj opštini će ukupno 13 sela, sa približno 6.800 stanovnika, dobiti brzi internet do kraja 2024. godine.

On je naglasio da je, zahvaljujući projektu Ministarstva, do sada ukupno 90 sela u Srbiji, sa oko 15.500 domaćinstava i 49.000 stanovnika, već dobilo mogućnost korišćenja brzog interneta protoka više od 100 megabita u sekundi, dok je u toku izgradnja u još 176 sela, u kojim živi približno 85.000 stanovnika.

Prema njegovim rečima, projektom izgradnje širokopojasne telekomunikacione infrastrukture Ministarstvo će do kraja 2025. godine povezati 99 odsto sela u Srbiji na brzi internet, čime će pokriti više od 700 mesta sa približno 120.000 domaćinstava.

Zahvaljujući projektu Povezane škole, Ministarstvo je u opštini Ub povezalo svih 33 lokacija osnovnih i srednjih škola i njihovih isturenih odeljenja na brzi internet, dok je u osam matičnih objekata osnovnih i srednjih škola izgrađena kompletna lokalna računarska mreža.

Pored ministra Jovanovića, događaju je prisustvovao i direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija


reklama