Na etiketi će morati da se navedu sve države iz kojih potiče med

244

Do kraja ove godine EU bi trebalo da donese odluku da se med na etiketi obeležava tako da moraju da se navedu sve države porekla meda koji je u tegli, objavio je Savez pčelarskih organizacija Srbije.

Redosled navođenja bio bi po udelu količine meda iz te zemlje, a kod prve četiri države bi stajao i procenat učešća tog meda u tegli (zaokružen na najbližih 5%), a ako zbir procenata te četiri države ne pređe 50% učešća meda u tegli, navode se procenti i kod narednih država, dok se ne dođe do najmanje 50%, kako bi potrošač znao čiji medovi dominiraju bar u polovini mase meda u tegli.

Ovo je trenutni predlog, i očekuje se da takav i ostane, jer su se usaglasili svi relevantni faktori, pa i Slovenija kao predlagač, čiju inicijativu je svojevremeno potpisom podržao i SPOS, iako Srbija nije u EU, ali kada se ovakve vrste propisa donesu u EU, odmah se implementiraju i u Srbiji. Prelazni period za implementaciju odluke EU bio bi do dve godine.

Predloženo je da se konačno posle mnogo godina utvrde trenutne metode za proveru autentičnosti i kvaliteta meda. Rok za pripremu od strane Komisije bio bi 4 godine, a postojala bi obaveza Komisije da redovno ažurira spisak metoda, pošto su falsifikatori vrlo vešti i često se nalaze korak ispred nauke, te takvu vrstu „prednosti” redovnim ažuriranjem trebalo bi svesti na najmanju moguću meru.

Ovo će zaista biti revolucija na tržištu meda, koja će umnogome omesti falsifikatore u njihovom kriminalnom poslu, poručuju iz SPOS-a.

Foto: Envato


reklama