Na oglednom polju „Zlatica“ održan tradicionalni Dan polja strnih žita srednjeg Banata

39

Tradicionalni Dan polja strnih žita srednjeg Banata, koji početkom juna svake godine organizuje zrenjaninska Poljoprivredna stručna služba, održan je na oglednom polju službe „Zlatica”, u katastarskoj opštini Lazarevo, koje PSS obrađuje na površini od 83 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

Skupu su prisustvovali Nemanja Ivanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Posle pozdravnih reči domaćina i gostiju, predstavljen je sortni ogled strnih žita – pšenice, ječma i tritikala, dok su preostale površine koje obrađuje Poljoprivredna stručna služba pod zasadima kukuruza i suncokreta. Cilj ovakvih ogleda je da se poljoprivredni proizvođači upoznaju sa primenjenim semenskim kulturama, tehnologijom i uticajem klimatskih promena na proizvodnju, kako bi na svojim imanjima postigli što bolje prinose.

Kada je reč o podršci Grada Zrenjanina poljoprivrednim proizvođačima, gradonačelnik je ukazao da kroz akciju „Da nam sela budu bliža”, a koju sprovodi u protekle tri godine, razgovara i sa poljoprivrednicima, sa vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava i da se tom prilikom uverava da se, uz primenu dobrih agro-tehničkih mera, uz dobre vremenske uslove i uz stručnu podršku, može živeti od poljoprivrede.

– Ono što je veoma važno, jeste da danas, na ovom oglednom polju, vidimo veliki broj stručnjaka i zainteresovanih poljoprivrednika koji žele da se upoznaju sa najnovijim informacijama i trendovima u poljoprivrednoj proizvodnji – rekao je on.

Gradonačelnik je ukazao na dobru saradnju Grada Zrenjanina i Poljoprivredne stručne službe kojoj dugi niz godina unazad pruža podršku kako bi sprovela besplatno uzorkovanje zemljišta i sa tog, stručnog aspekta, pomogla našim poljoprivrednicima.

On je izrazio zadovoljstvo zbog tradicionalnom Danu polja.

– Verujem da će ovo biti još jedan uspešan dan i da će biti ova godina biti uspešna godina za sve naše poljoprivrednike – rekao je i najavio da će ovogodišnji konkurs za podršku poljoprivrednim gazdinstvima biti raspisan, najverovatnije, krajem ovog meseca.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Nemanja Ivanović istakao je podršku Pokrajinske vlade poljoprivrednim stručnim službama, kroz konkurse koje raspisuje.

– Ove službe, kroz savetodavnu delatnost, daju nemerljiv doprinos unapređenju poljoprivredne proizvodnje, i na danima polja poljoprivredni proizvođači mogu da vide sve sorte i hibride koji se nalaze na našem tržištu, kako se ponašaju u aktuelnim klimatskim uslovima, da se upoznaju s agrotehničkim merama i na osnovu konsultacija sa svojim savetodavcima izaberu hibride za sledeću godinu – kazao je Ivanović i dodao da će resorni pokrajinski sekretarijat u narednom periodu nastojati da izvrši dodatnu nabavku mehanizacije za primarnu obradu zemljišta:

– Takođe ćemo se truditi da, kroz konkurse za naučno-istraživačku delatnost, publikujemo sve te rezultate, kako bi bili što bliži i dostupniji poljoprivrednim proizvođačima. Ove godine pokrajinski budžet za poljoprivredu je rekordan i iznosi preko 10,5 milijardi dinara i sva sredstva se uglavnom plasiraju kroz konkurse, u vezi sa razvojem stočarstva, podrške mladima, nabavku poljoprivredne mehanizacije i fizičke imovine. Odziv je izuzetno velik, sa tri do četiri hiljade prijava po konkursu.

Direktorka Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin Kristina Salapura rekla je da, kao i svake godine, na Dan polja strnih žita pozivaju poljoprivredne proizvođače iz srednjeg Banata, da pogledaju kako je služba proizvela strna žita, koje su to sorte koje pokazuju neke potencijale.

– Nakon žetve izlazimo i s rezultatima prinosa i kako se koja sorta pokazala, a ovde će oni moći da vide primenjenu agrotehniku, koji hibridi, odnosno sorte, su doprineli da daju više zrna. Zima je bila sušna, s velikom pojavom glodara tokom januara, februara i marta, dok je maj izuzetno kišovit, s velikom količinom padavina. Bez obzira na sve to, i dalje očekujemo raniju žetvu, jer je vegetacija srazmerno pomerena za dve do tri nedelje – kazala je ona.

Foto: Grad Zrenjanin


reklama