Na prvom Međunarodnom sajmu vina i hrane u Trebinju predstavilo se 40 izlagača

36

U okviru programa otvaranja letnje turističke sezone u Trebinju, održan je prvi Međunarodni sajam vina i hrane, koji je okupio četerdeset izlagača vina i i hrane iz Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Rumunije i Hrvatske.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da su se na Festival vina odazvali vinari iz celog regiona, što, kaže, daje podršku da i u narednom periodu očekuju još bolje rezultate.

– Možemo da se pohvalimo rezultatima koji su do sada postignuti. Zahvlio bih i ministru Košarcu koji je i u prethodnom periodu podržavao ovakve manifestacije – rekao je Ćurić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac rekao je da je značaj ovog festivala da se pokaže marljivost ljudi iz Hercegovine.

On je naveo da je u trebinjskoj regiji registrovano 28 proizvođača, u Srpskoj 31, a u BiH 80 proizvođača vina.

– S obzirom na činjenicu da su vidljivi politički i drugi potresi u EU i BiH, uložićemo dodatne napore da kao Ministarstvo, u saradnji sa vladama Srpske i Federacije nađemo nova tržišta. Trenutno radimo na tome da potpišemo memorandum o saradnji u oblasti proizvodnje vina sa Rusijom – rekao je Košarac.

Vlasnik vinarije „Kiš” iz Sremskih Karlovaca Predrag Crnković istakao je da u ovoj regiji imaju dobra bela vina, dok su u hercegovačkoj regiji izuzetna crvena vina.

– Svi se trudimo i radimo da svake godine izvučemo ono što je najbolje jer je svet vina svet lepote i ljubavi – dodao je Crnković.

Foto: Grad Trebinje


reklama