Na sajmu Prodexpo ugovoreni poslovi vredni 15 miliona evra

32

Novi izvozni poslovi vredni više od 15 miliona evra, bilans su ovogodišnjeg nastupa 11 kompanija iz Srbije na najvećoj izložbi prehrambene industrije u Rusiji i Zajednici Nezavisnih Država (ZND).

Uskoro će put Rusije krenuti nove isporuke naših mlečnih i mesnih proizvoda, prerađenog – smrznutog i sušenog voća i povrća proizvedenih u Srbiji. Da su srpski proizvodi veoma traženi i cenjeni u Rusiji, potvrđuje i odlična prodaja belih sireva i sirnih namaza, gde u pojedinim segmentima zauzimaju i do 25 odsto ruskog tržišta.

Tokom trajanja sajma Prodexpo u Moskvi predstavnici naših kompanija imali su više od 500 sastanaka sa partnerima iz Rusije i ZND zainteresovanim za još veći uvoz srpske hrane.

– Tržište Rusije i ZND je velika izvozna šansa za srpsku prehrambenu industriju. PKS je, i pored svih izazova koje su nosili sa sobom pandemija koronavirusa i oscilacija i pad ruske nacionalne valute povodom situacije sa cenom energenata u okviru dogovora OPEC+, krenula u promociju srpske privrede u svetu, a odlični rezultati na sajmu Prodexpo pokazuju da smo u tome uspeli – ističe Dejan Delić, direktor predstavništva PKS u Moskvi.

U okviru Nacionalnog paviljona Srbije proizvodne programe i izvozne kapacitete predstavile su Mlekara Šabac, Mlekara Ub, Imlek, Karneks Vrbas, Industrija mesa Topola, Masli, Zlatiborac, ITN Grupa, Master Fruts, Mambikom Agrar, i Miraks Agrar.

Na sajmu u Moskvi VODAVODA osvojila je zlatnu medalju za Najbolju vodu, a Gorki list srebrnu za Najbolji proizvod.

– VODAVODA i Gorki list su internacionalni brendovi domaćeg porekla, prisutni na tri kontinenta. Nagrade koje smo osvojili u Moskvi su ne samo velika čast, već i svojevrstan trijumf kvaliteta srpskih proizvoda na globalnoj sceni – istakao je Vojin Đorđević, kreator i osnivač brendova VODAVODA i Gorki list.

Foto: PKS


reklama