Na Sajmu vina proglašeni dobinici Open Balkan Wine trofeja

118

Žiri 25 međunarodnih vinskih sudija, od kojih petoro imaju titulu „Master of Wine“, proglasili su na Prvom međunarodnom sajmu vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ najbolja vina u devet kategorija, od kojih su dve za autohtone vrste grožđa.

Nagrade su dodeljene u kategorijama belih, crvenih, roze, penušavih, slatkih, oranž i pojačanih vina, a kada je reč o posebnim nagradama za autohtone sorte, dodeljene su za crvena i bela vina.

Trofej za najbolje belo vino osvojio je Pesak sivi pinot grigio 2021 Vinarije Vrt, Riđica, Srbija, najbolje crveno vino je Rodoslov Reserve 2016 Vinarije Aleksandrović, u kategoriji roze vina osvajač Open Balkan Wine trofeja je Nemir Rose Prokupac Kaberne 2021 Vinarije Despotika, u kategoriji penušava vina nagrađen Trijumf noir penušavo 2019 Vinarije Aleksandrović.

U posebnoj kategoriji oranž vina, trofej je otišao The Orange Gewurztraminer 2019, Chateau Kamnik Makedonija, za slatka vina trofej je osvojio Tri sunca traminac kasna berba 2016 Vinarija Fruškogorski vinogradi, dok je u kategoriji pojačana vina trofej otišao Meduzi crvenoj 2021 Vinarije art et vinum Srbija.

Najbolje ocenjena vina od autohtonih sorti Balkana u kategoriji crvenih vina su Barovo red 2019, Tikveš Chateaux and Domains, Severna Makedonija, kao i Grašac beli 4.0 2021 Vinarije Verkat Fruška gora.

Priznanja je uručila premijerka Srbije Ana Branabić koja je istakla da je „najbolja emocija koja se osetila među zemljama Zapadnog Balkana bila ona koje se osetila u prethodna tri dana trajanja sajma“. Premijerka je izrazila nadu da će sajam, na kojem je učestvovalo oko 400 izlagača iz 22 zemlje, postati tradicionalan.

Koordinator ocenjivanja vina, Igor Luković, istakao je da je veoma važno što su se u Beogradu okupile sudije najvišeg ranga i što je ocenjivanje proteklo kao i na drugim velikim svetskim vinskim sajmovima.

– Ovo je veliki korak ka međunarodnoj vinskoj sceni i povratak najstarijoj vinskoj Evropi, jer vinska kultura je prvo stigla ovde pa se selila na sever i na zapad – istakao je Luković.

Naveo je da su somelijeri preko ruku u prethodna dva dana preneli 2.400 flaša vina, oprali više od 2.000 čaša.

Na čelu žirija bila je Kerolajn Gilbi, Master of wine, koja važi za najveći svetski autoritet za vina Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana. Ona se vinima sa ovog područja bavi više od 30 godina i videla je pravu revoluciju u proizvodnji, napredak u tehnologiji.

– Ja verujem da su lokalne vrste vina veoma važne. Takvi su prokupački vranac, grašac, koji su imali tešku prošlost i dugu istoriju – rekla je ona.

Foto: Vlada Srbije


reklama