Na severu Banata lešnik se pokazao kao vrlo profitabilna poljoprivredna kultura

124

Na području Kikinde sve je više proizvođača lešnika, koji su poslednjih godina u tolikoj meri podigli zasade leske da se razmatra i osnivanje udruženja kikindskih proizvođača, koji bi zajednički lakše plasirali proizvode na tržište.

Tržište je veoma veliko, kikindsko zemljište je potpuno pogodno, tako da je sve više onih kojima je lešnik postao primarna poljoprivredna kultura.

Zemljište na području Kikinde pokazalo se kao veoma pogodno za proizvodnju lešnika. Zato ne čudi što je sve više plantaža pod leskom i na severu Banata. Godina, međutim, nije bila naklonjena proizvođačima jer je više od 50 letnjih dana bilo bez padavina, pa se, uz veoma visoke temperature, odrazilo na prinos.

– Verovatno je klima uticala na lešnik jer je u zrelosti počeo da opada. Jednostavno se deo koji povezuje rod sa biljkom osušio i otpao – kaže Jožef Požar, proizvođač lešnika iz Kikinde.

Poslednjih godina, sve je više poljoprivrednika koji se opredeljuju za proizvodnju lešnika, mnogima leska postaje primarna kultura, uprkos tome što je neophodno nekoliko godina čekanja za ubiranje plodova. Neki su otišli i korak dalje, pa su kao primarni proizvod plasirali na tržište potpuno prirodne namaze od lešnika.

– Mi smo nakon tri godine prodavanja lešnika kao sirovine odlučili da pređemo na finalizaciju proizvoda i da na tu sirovinu ostvarimo dodatnu vrednost, ali i krajnjim kupcima ponudimo prirodan proizvod koji u sebi ne sadrži nikakve konzervanse, aditive i emulgatore, koji su sve više prisutni u proizvodima – dodaje Aleksa Raca, proizvođač lešnika iz Nakova.

Na području Kikinde prijavljeno je više od 20 proizvođača lešnika, što je dovoljno za udruživanje i bolji plasman na tržištu.

– Razmišljamo i na temu da osnujemo udruženje kikindskih proizvođača lešnika kojih ima zaista mnogo, čiji zasadi će za par godina ući u punu rodnost, biće mnogo lešnika na tržištu i trebalo bi da izađu zajedno ujedinjeni, tako da je lešnik kod nas preovlađujuća kultura, dok se druge stidljivo sade – napominje Jelena Kljajić iz Poljoprivredne stručne službe Kikinda.

Lešnik se na severu Banata pokazao kao vrlo profitabilna poljoprivredna kultura, neophodno je nekoliko godina ulaganja uz gubitke, a posle sedme godine poljoprivrednici mogu da očekuju zaradu koja bi pokrila uložena sredstva.

Izvor: RTV

Foto: Pexels


reklama