Na severu Banata nadaju se dobrom prinosu dunja

97

Proizvođači dunje na severu Banata očekuju znatno bolje prinose nego prethodne godine, ali su česte padavine uslovile voćare da u većoj meri vrše tretmane protiv insekata. Pored obilnih kiša, problem proizvođačima predstavlja i otkupna cena.

Malobrojni proizvođači dunje na severu Banata ne pamte po lepom proteklu godinu, s obzirom na vrlo slabe prinose, ali ove sezone priča je drugačija i za sada se voćari nadaju mnogo boljem rodu, imajući u vidu da već sada ima jasnih i vidljivih razloga za optimizam. S druge strane, plasman na tržištu je upitan jer je cena nepromenjena godinama.

– Znate kako kažu naši stari paori? Ni u plodnoj godini kada ima roda nema para niti ima kada ne rodi. Ova godina je zaista neverovatna koliko je plodova, ali svima je verovatno tako dobro rodilo, zato i mislim da cena neće biti dobra, za razliku od prošle godine kada prinosi nisu bili visoki – kaže Milan Jovanović, proizvođač dunje iz Kikinde.

Obilne padavine ne prijaju voćnjacima, a imajući u vidu da se povećava vlažnost vazduha i srednja dnevna temperatura, stvaraju se uslovi za pojavu ervinije, najvećeg neprijatelja voćara.

– Dunjice su male, nema mesec dana kako su oprašene, a stalno zahtevaju prskanje. Imamo vrlo čudne kiše, vrlo čudne insekte, prošle godine je jako lepo ponela, ali je u jednom momentu pala žuta kiša, takozvani saharski pesak i posle toga ničega nije bilo – dodaje Jovanović.

Kako su padavine bile neujednačene, tako i poljoprivrednici u zavisnosti od lokaliteta mogu da očekuju varirajuće prinose.

– Ovo kišno proleće je izazvalo razne poremećaje u prirodi i negde je sporadično polinacija uspela, a negde i nije – smatra Petar Grujić, inženjer voćarstva.

Većina kikindskih proizvođača dunja najveći deo roda predaje za proizvodnju rakije, manji deo predviđen je za industriju, dok je ostatak namenjen za izvoz, uglavnom u Mađarsku.

Izvor: RTV

Foto: Envato


reklama