Načini pripremanja lekovitog bilja

134

Upotreba bilja u svrhe lečenja je stara koliko i samo čovečanstvo. U borbi za opstanak, čovek je isprobavao brojno bilje, učio se na svojim greškama, i sticao dragocena iskustva. Spoznavao je otrovna, ali i lekovita svojstva samoniklog bilja. U vreme pojave velikih epidemija, preteče lekara i apotekara su shvatile koliko je bilje bitno za proces izlečenja. Međutim, sveže se moglo ubrati samo tokom sezona, pa su morali da nađu način kako da sačuvaju biljke, sa svim njihovim svojstvima. Tako je razvijeno nekoliko načina na koje se lekovito bilje čuva, kako bi se moglo koristiti tokom cele godine, čak i kada ga u prirodi ne možemo naći.

Čajevi

Poparivanje ili prelivanje vrućom vodom: propisanu količinu sveže ubranih biljaka isitniti, i staviti u staklenu ili neku drugu posudu koja nije od metala. Vodu ostaviti da se zagreva do ključanja, skloniti je sa vatre i njome popariti (preliti) pripremljene biljke. Ako su sveže, ostaviti ih samo kratko vreme u vreloj vodi (dovoljno je i pola minuta)! Čaj treba da bude sasvim svetle boje, svetložute ili svetlozelene. Osušene biljke ostaviti nešto duže (jedan do dva minuta). Ovako pripremljen čaj mnogo je izdašniji, a i prijatniji za oko. Koren u navedenoj količini stavite u hladnu vodu koju ćete postepeno zagrejati. Neka voda provri, a potom sud sklonite sa vatre i ostavite da stoji tri minuta. Dnevnu količinu čaja stavite u termos-bocu i prema uputstvu ga tokom dana pijte gutljaj po gutljaj. Uobičajeno je da se uzme jedna puna mala kašika biljaka na četvrt litre vode (jedna šolja) ili onoliko koliko je propisano kod pojedinih biljaka.

Hladni ekstrakt

Neke biljke (na primer crni slez, imela i iđirot) ne smeju se prelivati vrućom vodom, jer će se pod uticajem toplote uništiti njihovo lekovito dejstvo. Kod ovakvih biljaka čaj se priprema od hladnog ekstrakta. Količine propisane za pojedine biljke stave se u hladnu vodu, i u njoj se natapaju 8-12 sati (uglavnom preko noći), a potom se vodeni ekstrakt samo malo ugreje (tek toliko da se može piti). Potrebna dnevna količina čuva se u termosu koji je prethodno ispran vrućom vodom. Hladni ekstrakt pomešan sa čajem od poparenih biljaka smatra se, ipak, najboljim oblikom korišćenja lekovitih biljaka: one se u polovini navedene količine hladne vode ostave natopljene preko noći, a ujutro se procede. Ono što je od biljke preostalo, prelije se drugom polovinom količine, ovoga puta vrele vode i opet se procedi. Ekstrakt i čaj se pomešaju. Ovim načinom pripreme u čaju ostaju aktivne materije koje se rastvaraju ili samo u hladnoj ili samo u vrućoj vodi.

Tinktura (esencija)

Tinkture su ekstrakti koji se dobijaju dodavanjem rakije jačine 38-40%. Boca ili druga posuda koja može hermetički da se zatvori, rastresito se do grlića napuni određenim biljkama i prelije rakijom. Potom se, dobro zatvorena, ostavi na toplom mestu (oko 20 stepeni Celzijusa) 14 dana ili nešto duže. Povremeno se promućka. Najzad se procedi, a čvrsti ostaci se izgnječe i dobijena tečnost se doda onoj prvoj. Tinkture se za unutrašnju upotrebu koriste tako što se u kapima dodaju vodi i piju kao čaj, dok se spolja koriste za obloge, ili se utrljavaju.

Sveži sok

Sveži sokovi od biljaka pogodni su za pijenje u obliku kapi ili za prebrisavanje bolnih mesta. Dobijaju se pomoću sokovnika koji se koriste u domaćinstvu. Sokovi se svakodnevno pripremaju i piju sveži. Ako se stave u male boce i dobro zatvore, u fižideru mogu da se čuvaju nekoliko meseci.

Kaša

Stabljike i listovi se oklagijom izgnječe u kašu. Njome se premaže pamučna tkanina koja se, potom, stavi na bolno mesto i previje drugom tkaninom. Ovako pripremljen oblog od kaše može da ostane i preko noći.

Parni oblozi

U loncu vodu ugrejati do ključanja, preko njega staviti sito u kom su sveže ili osušene biljke, a sito poklopiti. Posle izvesnog vremena, izvaditi razmekšane vruće biljke, staviti ih u gazu i njome obložiti obolelo mesto. Sve to pokriti toplom maramom i povezati. Tom prilikom ne sme da nastane osećaj hladnoće. Veoma dobro dejstvo imaju vrući (parni) oblozi od rastavića. Parni oblozi se drže dva sata ili se ostave da deluju preko noći.

Masti i ulja

Dve pune pregršti isitnjenih biljaka staviti u 500 g svinjske masti koja se prethodno zagreje tako kao da će se u njoj peći šnicle. Pustite da mast baci dva-tri ključa, promešajte, a onda sud sklonite sa štednjaka, poklopite ga i preko noći ostavite na hladno mesto. Sledećeg dana sve treba zagrejati, procediti kroz pamučnu tkaninu i još toplom mašću napuniti pripremljene staklene tegle. Pripremanje ulja se odvija na sledeći način: cvetovima ili zeljem lekovitih biljaka rastresito se do grlića napuni boca, prelije hladno ceđenim maslinovim uljem, tako da ono za dva prsta bude preko biljaka i ostavi na suncu ili u blizini grejnog tela otprilike 14 dana.

Kupke

Potpuna kupka: odgovarajuće biljke potopiti u hladnu vodu i ostaviti ih u njoj preko noći. Za jednu kupku potrebna je kofa (6-8 litara) svežih ili 200 g osušenih biljaka. Sledećeg dana se sve zagreje i procedi, pa se doda vodi za kupanje. Kupanje treba da traje 20 minuta. Srce pri tom mora da bude izvan vode. Posle kupanja se nemojte obrisati nego se umotajte u frotirski peškir ili bade-mantil, pa se u krevetu parite još jedan sat.

Sedeća kupka: za sedeću kupku uzima se samo pola kofe svežih ili 100 g osušenih biljaka. Dalji postupak je kao kod potpune kupke. Voda u kojoj se kupate treba da vam bude iznad bubrega. Pridržavajte se uputstava koja se odnose na određenu biljku!

I od jedne i od druge kupke voda (ponovo zagrejana) može da se koristi još dvaput.

Izvor: Treben Marija „Zdravlje iz Božije apoteke“
Foto: Pixabay


reklama