Nacionalna laboratorija za za bezbednost i kvalitet mleka od sledeće godine naplaćuje usluge

191

Prošlo je 14 godina od kada je Nacionalna laboratorija za mleko osnovana Zakonom o bezbednosti hrane. Za to vreme je više puta otvarana, opremana i traženi su stručnjaci koji bi u njoj radili. Nacionalna laboratorija osim sto ispituje uzorke, kao krovna državna laboratorija trebalo bi da garantuje kvalitet i bezbednost domaćeg mleka. Konačno je 2018. akreditovana i počela sa radom. Iduće godine biće im omogućeno da naplaćuju usluge, što će povećati kapacitete i analize većeg broja uzoraka.

Kada je reč o tome kojim kapacitetom radi, iz laboratorije za „Euronews Srbija“ kažu da konstantno rade na proširenju akreditacije, pa da se i broj uzoraka koji pristižu povećava.

Direktorka Nacionalne laboratorije za mleko Aleksandra Božić rekla je da su 2021. imali manje od 10.000 uzoraka, a prošle godine više od 17.000.

– Od iduće godine ćemo prvi put moći da naplatimo usluge, kao budžetski korisnik svi prihodi idu u budžet, pa ćemo moći i da povećamo naše kapacitete u smislu kupovine hemikalija i potrošnih materijala, tako da ćemo moći da uradimo i veći broj uzoraka – rekla je Božić za „Euronews Srbija“.

Vlasnica farme krava iz Koceljeve Dragana Jestrotić kaže za „Euronews Srbija“ da jednom, dvaput mesečno uzimaju uzorak za masnu jedinicu.

Ona svakog jutra na svojoj farmi mora da nahrani 60 krava, koje daju više od 600 litara mleka. To, međutim, nije kraj obavezama, jer mleko mora da prođe i proveru.

– Ne dolaze oni svaki dan da uzimaju uzorak nego vuku cisternama, a mleko ide u rashladi uređaj. Možda jednom, dvaput mesečno uzimaju uzorak za masnu jedinicu, za već šta pregledaju, ne znam ni ja – kaže Dragana.

Odluka o tome ko će analizirati uzorke je na mlekari, a uslov je da laboratorija bude upisana u registar Akreditacionog tela Srbije.

– S obzirom na to da laboratorija mlekare Ub nije akreditovana, ispitivanje sirovog mleka moramo da radimo i u eskternoj akreditovanoj laboratoriji. Sada koristimo usluge Nacionalne laboratorije u kojoj sirovinska služba proverava svakog proizvođača dva puta mesečno – rekao je za „Euronews Srbija“ menadžer kontrole kvaliteta u toj laboratoriji Milan Ivanković.

U Nacionalnu laboratoriju država i EU uložile su više od 10 miliona evra, a 2018. je akreditovana čime je država dobila krovnu instituciju za ispitivanje bezbednosti i kvaliteta mleka.

Pored analiza broja bakterija, koncentracije aflatoksina i antibiotika u mleku, državna laboratorija pregleda i uzorke koje joj dostave državne inspekcije, posle kontrole.

Izvor: Euronews Srbija

Foto: Laboratorija za bezbednost i kvalitet mleka i mikorobiloška laboratorija za bezbednost hrane i hrane za životinje, Freepik


reklama