Najbolja šljivovica pravi se u Karađorđevom rodnom selu

165

Vodeći srpski stručnjaci za proizvodnju i ocenjivanje žestokih alkoholnih pića rekli su da je 2020. najbolja šljivova prepečnica na našim prostorima, Srbiji, Republici Srpskoj i Kosovu i Metohiji, potekla iz Viševca kod Rače, rodnog sela vožda Đorđa Petrovića.

Uzorak koji je poslao Slobodan Senić iz tog istorijskog sela, dobio je od komisije 19,09 bodova. Tako je odlučeno u čačanskom Institutu za voćarstvo, koji već desetu godinu priređuje smotru najboljih šljivovih prepečnica sa srpskih prostora, ocenjujući najbolje rakije sa lokalnih smotri, od Banjaluke, preko Topole do Sočanice. Na stolovima je bilo manje uzoraka – 34 sa sedam smotri – nego prethodnih godina, jer je u letu iza nas bilo teško sastati se i okupiti.

Iza pobednika, poređali su se: Anđa Spasojević iz Valjeva (18,97), Svetomir Milojević iz Sočanice (18,96), destilerija „Zavet” iz Čumića (18,94), Slavomir Tošić iz Knjaževca (18,89), Stanimir Minić iz Donje Trepče (18,84), dr Milan Plazinić iz Premeće (18,83), ponovo destilerija „Zavet” (18,81), još jednom Slobodan Senić iz Viševca (18,79), i Jovana Novaković iz Čačka (18,75).

Pobednička, Senićeva rakija iz Viševca pečena je od crvene ranke i požegače, daleke 1997. godine, jačine 43 stepena.

‒ Godine su dale vrednost ovom vrhunskom piću, koje bi ukrasilo svaki gurmanski sto na svetu. Ovo je neka nova era srpske šljivovice koja može da sačeka u buretu i sazri, jer je ranije važio običaj da Srbi sve što ispeku odmah popiju, iste ili najkasnije sledeće godine – kaže za „Politiku” dr Branko Popović, naučni istraživač u čačanskom institutu, jedan od osnivača smotre i vodećih srpskih stručnjaka za žestoka pića.

Izvor: Politika

Foto: Free Images


reklama