Najbolji frulaši odmerili snage na Saboru u Iđošu

85

Na 25. Saboru frulaša „Škripi đeram“, održanom u Iđošu, u izvornom i estradnom sviranju, nadmetalo se dvadesetak umetnika iz Novog Sada, Subotice, Beograda, Valjeva, Zrenjanina, Starčeva, Botoša, Kikinde Iđoša i drugih mesta.

Najbolji virtuozi na fruli izborili su nastup na republičkom takmičenju u Prislonici kod Čačka. Rajko Nikolić, predsednik Organizacionog odbora, podsetio je da prvi Sabor frulaša u Iđošu održan 1995. godine, sa željom da se od zaborava sačuva tradicionalno stvaralaštvo sa prostora Vojvodine.

– Zbog korone lane nismo bili u mogučnosti da organizujemo Sabor frulaša „Škripi đeram“, a ovaj jubilarni održan je na radost učesnika, žirija i publike. Tradicionalnu manifestaciju organizuje Kulturno prosvetno društvo „Milivoj Omorac“ iz Iđoša – naveo je Nikolić.

Podršku muzičkoj manifestaciji sa četvrt veka dugom tradicijom, pružila je lokalna samouprava. Učesnike i domaćine pozdravili su Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde i njegovi saradnici.

– Bilo je pravo zadovoljstvo da čujemo i vidimo ove virtuoze. Po troje najboljih u obe konkurencije, oprobaće se uskoro u Prislonici kod Čačka. Ogromnu zahvalnost dugujemo organizatorima Sabora frulaša „Škripi đeram”. Punih 25 godina istrajavaju u ovoj lepoj muzičkoj priči. Grad Kikinda i MZ Iđoš uvek će podržavati ovu manifestaciju i imati razumevanja za Sabor frulaša – podvukao je Lukač.

Publika je aplauzima nagradila sve učesnike, a naročito Katarinu Mazić (15) iz Bukovca kod Novog Sada i njenu godinu dana stariju zemljakinju Milicu Dmitrović. Ni ovoga puta, nije izostao nastup najstarijeg frulaša. To je Miroslav Vesović iz Leštana kod Beograda, koji je dosad napravio više od 4.500 frula.

Foto: Grad Kikinda


reklama