Najpopularnije komercijalne sorte borovnice

77

Najveći broj sorti visokožbunaste borovnice je samooplodan, ali se zbog boljeg oprašivanja i povećanja prinosa preporučuje gajenje dve ili više sorti.

Na izbor sorti mogu uticati sledeći faktori: zahtevi tržišta, rodnost, vreme sazrevanja, dužina berbe, i otpornost prema bolestima.

Djuk – vodeća sorta visokožbunaste borovnice, ranog vremena zrenja. Visoka produktivnost, ukusni plodovi – glavni su razlog popularnosti ove sorte. U visinu naraste do 1,5 metra, a u širinu do 2 metra. Plodovi su srednje veličine, svetlo plave boje. Cveta kasno, zbog čega izbegava opasnost od poznih prolećnih mrazeva. Bobice su veoma atraktivnog izgleda, odlične sposobnosti čuvanja. Pokožica ploda je tanka i hrskava, dobro obojena. Jedna je od najrodnijih sorti, izuzetno cenjena zbog redovnih, stabilnih i visokih prinosa. Odlično podnosi transport.

Spartan – pripada grupi srednje ranih sorti. Ima bujan porast, uspravne izdanke i širu krošnju. Nije osetljiv na zimske mrazeve. Srednjeg vremena cvetanja i srednje ranog zrenja. Zadovoljavajuće rodnosti. Plodovi su vrlo krupni, malo spljošteni, svetlo plave boje. Meso ploda čvrsto, kompaktno, izuzetnog prijatno kiselkastog ukusa i aromatično. Pogodan je za mehanizovanu berbu i trešenje. Plod ispunjava zahteve za sve vidove upotrebe, kako u svežem, smrznutom, tako i u obliku prerađevina.

Blukrop – pripada grupi srednje ranih sorti. Žbun je bujan, uspravan, otporan prema suši, zimskim mrazevima i prouzrokovačima bolesti. Vrlo je rodna sorta. Grozd je rastresit sa krupnim, loptastokolačastim, čvrstim bobicama, svetloplave boje. Mezokarp je nakiseo, aromatičan, dobrog kvaliteta. Bobice ne pucaju i ne opadaju u punoj zrelosti. Berba se može mehanizovati. Dobro podnosi transport i čuvanje.

Čendler – srednje kasno sazreva. Ima dugačak period sazrevanja. Plodovi su veoma krupni, čvrsti i lako podnose transport. Dobrog su ukusa i lako se beru. Žbun raste u visinu između 1,5 i 2 metra.

Eliot – odlikuje se najpoznijim dozrevanjem od komercijalno gajenih sorata. Veoma je rodna. Ima visoku i konstantnu rodnost tokom čitavog eksploatacionog perioda. Bobice su svetlo plave boje, prosečnog ukusa. Posebna pogodnost ove sorte se ogleda u činjenici da se preko 70% bobica može obrati jednovremeno.

Izvor: dipl. inž. Mirjana Ostojić, PSSS Kraljevo

Foto: borovnica.org


reklama