Najpovoljniji agroekološki uslovi za gajenje dunje

99

Pre podizanja zasada dunje trebalo bi utvrditi da li su klimatski i zemljišni uslovi adekvatni za gajenje ove voćne vrste.

Dunji najviše odgovaraju dobro osunčana mesta, a obzirom da je biljka toplijih areala trebalo bi naglasiti da je osetljivija na niske zimske temperature od drugih jabučastih vrsta (jabuka, kruška), ali je zbog kasnijeg kretanja vegetacije otporna na kasne prolećne mrazeve.

Imajući u vidu klimatske promene treba znati da su potrebe dunje za vodom velike. U suprotnom, imaćemo neravnomerno sazrevanje, sitnije plodove, lošije diferenciranje cvetnih pupoljaka za narednu godinu, a posebno izražena manifestacija je povećano prisustvo kamenih ćelija.

Što se zemljišnih uslova tiče, odgovaraju joj dublja zemljišta sa izraženim propusnim slojem gde je odnos gline i peska približno isti. Ne podnosi krečna zemljišta zbog osetljivosti na hlorozu, odnosno najbolja su ona blago kisele reakcije.

Ne bi trebalo podizati zasade dunje preko 500 metara nadmorske visine i pri tome obavezno birati južne i jugoistočne ekspozicije sa blagim nagibom terena. Najpovoljniji pravac pružanja redova je sever-jug.

Izvor: Dipl. inž. Velimir Stanojević, PSSS Čačak

Foto: Pixabay, Envato


reklama