Najskuplja alkoholna pića piju Skandinavci

209

Najskuplja alkoholna pića u Evropskoj uniji kupuju Finci. Tamo je žestoko pićečak 93 odsto skuplje od proseka Evropske unije koji se nalazi negde između cena u Litvaniji i Francuskoj, pokazuju podaci Evrostata iz 2020. godine.

S druge strane najjeftinije alkoholno piće je u Mađarskoj i za 27 odsto je jeftinije od proseka u EU, a za čak 2,6 puta jeftinije nego u Finskoj.

Ako su u Finskoj alkoholna pića najskuplja u EU, najskuplje piće u Evropi prodaje se u Norveškoj, čak 2,5 puta skuplje od prosečne cene u EU. Tek malo jeftinije od toga je piće na Islandu gde je 2,4 puta skuplje od EU proseka.

Zanimljivo je da je na Balkanu, pored Mađarske najjeftiniji alkohol u celoj Evropi. U Severnoj Makedoniji je je 24 odsto jeftiniji od proseka EU, u BiH 23,5 odsto, u Rumuniji 26 odsto, a u Bugarskoj 20 odsto ispod proseka EU.

U Srbiji alkoholna pića jesu jeftinija do proseka EU, za oko 11 odsto, ali su skuplja nego u okruženju, pa i nego u Poljskoj, Češkoj, a na nivou Španije.

U našem regionu najskuplja alkoholna pića prodavala su se u Crnoj Gori, 11,5 odsto iznad proseka, Albaniji devet odsto i Hrvatskoj 6,6 odsto skupje od proseka EU.

Izvor: Danas

Foto: Unsplash


reklama