Nastavlja se rat između proseka i prošeka

44

Vinski rat između Italije i Hrvatske ponovo se rasplamsao pošto je Evropska komisija (EK) saopštila da će objaviti u službenom glasniku EU zahtev hrvatskih vlasti za registraciju tradicionalnog izraza “prošek”, piše bečki dnevnik “Die Presse”.

Na odluku EK reagovala je italijanska poslanica u Evropskom parlamentu Mara Bicoto, koja je rekla da su Italijani zbog ove “lude odluke EU” spremni da idu na barikade, kako bi na svaki mogući način branili italijanski “proseko”.

Ističe da svima mora biti jasno da je jedini pravi proseko onaj koji je napravljen u severnoj Italiji.

Bicoto je najavila da će parlamentarci “Lige”, tokom naredna dva meseca, koliki je rok za pritužbe i prigovore, voditi i borbu za odbranu kvaliteta proseka i poslove hiljadu italijanskih preduzeća.

Hrvatska je u Briselu pokrenula postupak za međunarodno priznanje imena svog dalmatinskog slatkog vina prošek, te je već posle pristupanja EU 2013. zatražila priznavanje izraza “prošek”.

To je Brisel tada odbio zbog sličnosti imena sa italijanskim “prosekom”.

– Odluka EK o priznavanju zaštićene oznake geografskog porekla hrvatskog vina prošek je pogrešna. Ministarstvo poljoprivrede već se izjasnilo protiv tog priznanja i upotrebiće sve relevantne argumente kako bi odbilo zahtev Hrvatske za registraciju – najavilo je Ministarstvo poljoprivrede Italije.

Predsednik regiona Veneto, u kojem se proizvodi proseko, Luka Caja, uložio je protest EK.

“Die Presse” podseća da je Italija pre mnogo godina na evropskom zajedničkom tržištu zaštitila svoj proseko, što znači da se vina s istim ili sličnim imenom ne mogu prodavati u EU ako ne dolaze iz regije Veneto.

Udruženje poljoprivrednika Italije “Coldiretti” ukazuje da hrvatska inicijativa predstavlja napad na proseko koji se najviše izvozi, ali i najviše “oponaša”.

Bečki list ukazuje da novi vinski rat podseća na ranije sporove oko zaštite marki u EU, kao što je vođen oko kranjske kobasice između Austrije i Slovenije, ali i Italije i Mađarske oko vina pod imenom tokai.

U sporu sa Mađarima Italijani su pretrpeli poraz, pa su svoje vino tokaji morali da preimenuju u “friulano”.

Foto: Pixabay, Unsplash


reklama