Navodnjavanje Titelskog brega razvija povrtarstvo i voćarstvo

13

Predsednik opštine Titel mr Dragan Božić sastao se s ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem i pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomirom Božićem, s kojima je posetio OŽ “Tri brazde“ u Titelu i domaćina ovog gazdinstva Milenka Čavića.

Predsednik opštine Titel, ministar poljoprivrede i pokrajinski sekretar su posle obilaska imanja razgovarali s poljoprivrednicima s teritorije opštine Titel i po rečima predsednika opštine Titel, poseta ministra i sekretara je bila veoma produktivna.

– Jedan od glavnih problema naših stočara je nedostatak zemlje za obradu koju dobijaju na konto broja uslovnih grla po osnovu prava prečeg zakupa i upravo su u razgovoru sa ministrom dobili informaciju da će ubuduće moći da konkurišu i za zakup zemlje u okolnim opštinama – rekao je predsednik opštine Titel i dodao:

– Ono što je veoma bitno za lokalnu samoupravu jeste navodnjavanje Titelskog brega, koji je sa svojih 8.500 hektara najkavalitetnije zemlje trenutno osuđen na milost i nemilost prirodnih pojava. Opština Titel ima pripremljenu i urađenu generalnu studiju, a sada smo s ministrom i sekretarom dogovorili da ćemo u saradnji s JP „Vode Vojvodine“ raditi i izvođački projekat koji treba da bude završen 2022. godine, a da bude realizovan već 2023. godine. Dovođenjem vode na Titelski breg stvoriće se uslovi da se na njemu razvije i voćarstvo i povrtarstvo, a ne da se isključivo uzgajaju kukuruz, pšenica i soje, kao što je sada slučaj.

Ministar Nedimović je istakao da je mlekarska industrija pod velikim pritiskom zbog jeftinog mleka iz Evrope i da će država uraditi sve kako bi sačuvala ovaj sektor.

– Imali smo sastanke s dva udruženja proizvođača mleka i s mlekarama i mislim da ćemo već sledeće nedelje imati konkretne rezultate – istakao je ministar Nedimović i dodao:

– Olakšaćemo proizvođačima mleka s aspekta troškova koje imaju prema državi, koje ćemo da relaksiramo, a predložiću i Vladi Srbije da po prioritetu isplatimo subvencije za prozvođače mleka jer je ovu vrstu proizvodnje najteže očuvati. Ratari ove godine neće imati problema jer su cene poljoprivrednih proizvoda toliko visoke da njima neće biti potrebna pomoć.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je istakao da je Opština Titel aplicirala na konkuse ovog sekretarijata i dobila 15 miliona dinara za izgradnju kanalizacione mreže i 20 miliona dinara za izgradnju atarskih puteva, ali i da će sekretarijat nastaviti s ulaganjima u ovu opštinu.

– U narednom periodu očekuje nas početak izrade glavnog projekta navodnjavanja Titelskog brega i nakon toga izvođenje radova. Za to je potrebno dosta sredstava, ali to je rešenje za budući period i takav način rada već imamo u ostalim delovima pokrajine – rekao je pokrajinski sekretar.

U opštini Titel se dnevno proizvede 120 hiljada litara mleka, uzgaja se 15 hiljada svinja, deset hiljada goveda, osam hiljada ovaca, a na njenoj teritoriji se nalazi oko 1.700 registrovanih gazdinstava. Poljoprivreda je veoma zastupljena i zato je, prema rečima poljoprivrednika, stočara i mlekara, poseta ministra poljoprivrede i pokrajinskog sekretara bila veoma produktivna jer su u direktnom razgovoru razjasnili sve nedoumice, ali i dobili uveravanja resornog ministra za dalja ulaganja u ovu oblast i saslušali dalje planove pokrajinskog sekretara i predsednika opštine za ulaganja u opštinu Titel, koja će lokalnim poljoprivrednicima omogućiti bolje uslove i veću proizvodnju.

Izvor: Dnevnik

Foto: Opština Titel


reklama