Ne baš sjajna godina za kikindske voćare

59

Aprilski mraz i nedovoljna količina padavina uzrokovali su da je rod u voćnjacima u okolini Kikinde desetkovan. Kajsije su stradale najviše, a velika izmrzavanja bilo je i na breskvama i nektarinama. Godina je bila loša i za kruške i jabuke, a veliki problem za voćare predstavlja i cena, koja je ostala na nivou prošlogodišnje, uprkos poskuplenju izdataka.

U voćnjaku Slavka Pavlovića u Nakovu nadomak Kikinde aktuelna je berba crvenog i zlatnog delišesa. Ipak, vremenski uslovi bili su surovi prema gotovo svim sortama krušaka.

– Tako kod karmene i turandota, koji se betu krajem jula, uništeno je 90 odsto. Što se tiče viljamovke, i nju je zahvatio mraz, ali nije bio toliki problem u količini, nego je bio problem u kvalitetu plodova, dobili su ožegotine od mraza i ne mogu se prodati kao konzumne nego kao industrija – kaže Pavlović.

Situacija nije bolja ni u ostatku voćnjaka u okolini Kikinde. Berbe pojedinih voćnih vrsta gotovo da nema, što je posledica aprilskog mraza i prodora hladnog vazduha.

– Nažalost, stradala je većina voćnih vrsta, kajsije su totalno, a imamo izmrzavanje i na breskvama i nektarinama, kruškama, jabukama, a dunje na određenim potezima u gradu su ove godine ostajale bez roda – objašnjava Jelena Kljajić iz Poljoprivredne stručne službe Kikinda.

Osim mraza, loša sezona posledica je i nedostatka padavina, odnosno padanja kiše u periodima kada nije bilo potrebno. Sve navedeno uticalo je na rod i sam plasman, a problem predstavlja i cena.

– Prvo što je đubrivo poskupelo od 100 do 300 odsto, što je hemija poskupela od 30 do 50 odsto, što je radna snaga ove, kao i prošle godine poskupela oko 40 odsto, poskupela je i nafta, a cena jabuka ove godine, barem na početku, niža je nego prošlogodišnja – dodao je Pavlović.

Opšta ocena sezone na severu Banata je loša. Stručnjaci voćarima savetuju da primene neophodne agrotehničke mere i da se pripreme za narednu, takođe neizvesnu sezonu.

Izvor: RTV

Foto: Envato


reklama