Nedimović i Fabrici: „Odlični rezultati srpske poljoprivrede“

16

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakli su da Srbija u oblasti poljoprivrede beleži odlične rezultate.

Od ukupne poljoprivredne trgovinske razmene Srbije, 75 odsto je sa EU, a izvoz Srbije u EU je u 2020. dostigao blizu dve milijarde evra.

Nedimović i Fabrici su na sastanku razgovarali o daljem toku evropskih integracija i reformama potrebnim za napredak u pregovorima o poljoprivredi.

Kako se navodi, Srbija ispunjava brojne uslove iz pregovaračkih poglavlja koji su glavno merilo uspeha pregovora o članstvu u EU i koji su svakako među najzahtevnijim.

Ambasador Fabrici je ohrabrio Srbiju da nastavi sa reformama i usvoji pravne tekovine EU.

Šef Delegacije EU je saglasan i da Srbija beleži pozitivne rezultate u regionu po pitanju pristupa novim sredstvima iz fondova EU, te ohrabruje Srbiju da u potpunosti i brzo iskoristi sredstva u okviru programa IPARD 2.

Ministar Nedimović je naveo da je za program IPARD 3 Srbija prva u regionu izradila svoj predlog, poštujući u potpunosti sva pravila i uputstva Evropske komisije.

Novac iz IPARD 3 programa biće korišćen za izgradnju puteva, kanalizacije i druge prateće ruralne infrastrukture koja je neophodna da bi se osnažilo selo, ali i olakšao rad i život poljoprivrednicima.

Reč je o jednom od najvažnijih fondova za jačanje sela i podršku ljudima za život na selu.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio ranije da su ove godine u planu još veće subvencije kada su u pitanju IPARD programi, kao i da će poljoprivrednicima biti dostupno oko 225 miliona evra, za podršku više od 150 projekata na teritoriji Srbije.

Foto: Ministartsvo poljoprivrede, Free Images, Pixabay, Twitter


reklama