Nedimović: “Ove godine imamo rekordan prinos pšenice”

15

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović u pratnji Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomira Božića, te predstavnika lokalne samouprave, obišao je poljoprivredno gazdinstvo porodice Lovrić u Prigrevici gde je sa domaćinom i drugim poljoprivrednicima opštine Apatin razgovarao o aktuelnim temama iz svog resora.

– Ovde sam pre svega da ljudima ukažem na sve programe koje ministarstvo poljoprivrede u mesecima ispred nas planira da ponudi. Sa druge strane želim da razgovaram sa ljudima o ratarstvu. Završena je žetva pšenice i imamo 3,5 miliona tona pšenice koju smo skladištili, što je za 17% bolji rezultat od prethodne godine i to ovu godinu po prinosima pšenice čini rekordnom – rekao je ministar Nedimović.

On se osvrnuo i na skladište biomase koje je započeto da se gradi u Prigrevici 2016. godine.

– Obećao sam prethodni put kada sam bio, ali nas je korona omela, da taj objekat koji je započet i dovršimo. Nadam se da ćemo kroz budžet to sledeće godine finansirati – kaže Nedimović.

Na pitanje novinara za teme o kojima će razgovarati sa lokalnim poljoprivrednicima, ministar Nedimović je najavio konkurse za mehanizaciju, svetske banke za stočare, kao i IPARD 1 koji je otvoren naredna dva meseca.

Pokrajinski sektretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić se zahvalio domaćinima na gostoprimstvu, kao i predstavnicima lokalne samouprave na priređenom dočeku.

– Sekretarijat za poljoprivredu ima 28 konkursa u tekućoj godini, jedan deo se odnosi na lokalne samouprave, a većina na poljoprivrednike. Milijardu dinara je opredeljeno za podsticaje kroz različite konkurse – rekao je Božić.

Pokrajinski sekretar se osvrnuo na konkurs za mehanizaciju koji je završen, gde su bila izdvojena sredstva od 100 miliona dinara, kao i završeni konkurs za navodnjavanje za koji je izdvojeno 370 miliona dinara i potpisano 707 ugovora, te konkurs za mlade poljoprivrednike gde je nekoliko mladih poljoprivrednike sa teritorije naše opštine dobilo sredstva, a na raspolaganju je bilo 200 miliona dinara.

Predsednica opštine Apatin Dubravka Korać je kazala da je velika čast za opštinu što ima priliku da ugosti ministra i pokrajinskog sekretara iz oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

– Ono što je plan opštine Apatin, jeste da kao i prethodnih godina pomogne kroz konkurse stočare, pčelare i zadruge, za šta je u budžetu opredeljeno 5 miliona dinara – poručuje Dubravka Korać.

Predsednica opštine Apatin je izrazila zadovoljstvo što je u gostima kod jednog mladog poljoprivrednika koji se školovao i vratio u svoje selo da tu radi i privređuje.

Zadovoljstvo što je ugostio ministra i pokrajinskog sekretara nije krio ni mladi poljoprivrednik iz Prigrevice Lovrić Petar.

– Moje gazdinstvo bavi se ratarstvom, a roditelji se bave stočarstvom. Obrađujemo oko 150 jutara zemlje. Preko IPARD fonda smo konkurisali i dobili sredstva za traktor. Bez novih tehnologija teško se može ići dalje u posao, te nam veoma znače podsticaji koja daju i ministarstvo i pokrajinski sekretarijat – rekao je Petar Lovrić.

Foto: Opština Apatin


reklama