Nedimović: “Poljoprivrednicima potreban snažniji preduzetnički duh”

10

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, zajedno sa Čedomirom Božićem, pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, posetio je porodičnu kompaniju “Novi Trading NS” u Zmajevu, i upoznao se na licu mesta sa razvojem i modernizacijom ovog uspešnog porodičnog biznisa u poljoprivredi, pokrenutog 2001. godine.

Ova kompanije od prošle godine raspolaže sistemom sa selektovanje i pakovanje krompira, što je biznis podiglo na novi nivo i učinilo ga konkurentnim sa mnogim stranim kompanijama, koje samo zbog toga izvoze znatne količine ove kulture u Srbiju.

Nedimovića i Božića dočekali su Marko Hristić, jedan od vlasnika kompanije, i Predrag Rojević, predsednik opštine Vrbas.

– Ovo što smo videli danas je ono što treba Srbiji. Najviše bih voleo da ovakva dva pogona mogu “preslikati” u zapadnu Srbiju, tamo gde smo prošle godine imali problema sa ivanjičkim krompirom, u Katiće, u Prilike, ili bilo koje drugo selo. Bio bih tada najsrećniji čovek na svetu i rešili bi sve probleme. Mi krompira imamo, ali moramo da ga selektujemo i upakujemo kako tržište hoće. Nalazimo se u jednoj rupi. Sa jedne strane imamo tražnju od trgovinskih lanaca, sa druge imamo krompir, ali nemamo sredinu, a to je upravo ono što radi “Novi Trading NS”. Molio sam poljoprivrednike u Ivanjici da zajedno sa državom krenu u kupovinu mašine za selektovanje i pakovanje krompira, subvencionisaćemo pola sume, i u podizanje jedne hladnjače, samo da nam ne propada rod. Nije ovo 1974. godina kada se krompir pakovao samo u gajbice i džakove. Poljoprivrednici se premišljaju, potreban im je snažniji preduzetnički duh, kao i deo oko trgovine, suština je u pakovanjima, kupac samo to posmatra, roba nam je dobra, ali pakovanje danas ima prioritet – rekao je Nedimović.

Čedomir Božićem, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, istakao je da pogon izgleda impresivno i da ih je potrebno što više u Vojvodini i Srbiji.

– Naš sekretarijat ima nekoliko konkursnih linija koje subvencionišu nabavku ovakvih sistema i u budućnosti ćemo sigurno podržavati ovakve projekte i ovakve firme. Potrebni su nam moderni proizvođači povrća, kao što je “Novi Trading NS”, i interesovanje raste, što je dobro, ne samo u proizvodnji krompira već i krastavaca, kao što je slučaj u Gospođincima gde je otvorena jedna firma nemačkog investitora za pakovanje ovog povrća i izvoz na nemačko tržište – rekao je Božić.

Predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević ocenio je da za lokalnu samoupravu poslovanje snažnih i modernih poljoprivrednih gazdinstava i kompanija ima nemerljiv značaj, jer se i razvoj opštine bazira na razvoju poljoprivrede, kao primarne privredne grane.

– Svoju razvojnu politiku zasnovali smo na razvojnoj politici Vlade Srbije i predsednika države Aleksandra Vučića, a to je da je poljoprivreda definisana kao prioritetna grana. Vrlo nam je značajno da naša gazdinstva i kompanije funkcionišu dobro, a tu im snažnu podršku pružaju Vlada Srbije i Pokrajinska vlada, na čumo smo im zahvalni i mi kao lokalna samouprava – rekao je Rojević.

Marko Hristić, jedan od vlasnika kompanije, rekao je da “Novi Trading NS” ove godine krompir uzgaja na 80 hektara, za 20 odsto više nego prethodne.

– Postrojenje za selektovanje instalirali smo prošle godine i ono je dodatno unapredilo naše poslovanje. Bavimo se proizvodnjom krompira već dve decenije, uslužno i za industriju, ali smo tek sada uspeli da upakujemo i finalni proizvod i ponudimo ga marketima. Dok nismo modernizovali sam proces bilo je veoma teško, borili smo se sa neopranim krompirom koga ima na sve strane, a sada konkurišemo uvoznom krompiru. Sada je mnogo lakše – rekao je Hristić.

“Novi Trading NS” kao osnovnu delatnost vodi proizvodnju poljoprivrednih proizvoda, uvoz i izvoz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, te sirovina za prehrambenu industriju. Kompanija predstavlja spoj inovacija, iskustva i stručnosti i to je ono zbog čega je biraju brojni klijenti.

Foto: Grad Vrbas


reklama