Nedimović sa poljoprivrednicima Srema razgovarao o državnoj pomoći

24

Potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović posetio je poljoprivredna gazdinstva u Sremu, gde je sa poljopivrednicima razgovarao o uslovima, merama podsticaja i podrške države poljoprivredi.

Nedimović je obećao i da će država u narednih mesec do dva izaći sa predlogom mera podrške za nabavku azotnih đubriva s obzirom na visoku cenu gasa na tržištu.

Ministar se najpre sastao sa iriškim poljoprivrednicima te je objasnio postupak dolaženja do investicionih sredstava i subvencija,u domaćinstvu Mirka Panića, voćara iz Iriga koji se voćarstvom bavi na 25 hektara površine, i to pretežno jabukama i breskvama.

Posle Iriga ministar Nedimović posetio je šidsku opštinu, gde je u selu Vašica obišao poljoprivredno gazdinstvo Mladena Lemaića koje se bavi uzgajanjem tovljenika i preradom mesa, višestruki je šampion u proizvodnji kulena i godinama uspešno uz podršku Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Opštine Šid proizvodi na svom gazdinstvu prvoklasne suhomesnate proizvode i plasira ih kako na domaće tako i na inostrano tržište.

Domaćinstvo u Vašici je primer kako mali proizvođači tradicionalne hrane životinjskog porekla mogu legalno da prodaju svoje proizvode na kućnom pragu, ali i distribuiraju u trgovinske lance. Sve je to, kaže ministar Nedimovic, u cilju ministarstva poljoprivrede da se proizvodnja u malim gazdinstvima uredi i standardizuje kao i da se zadovolje sve veće potrebe kupaca za domaćom hranom.

Tokom posete Sremu, Nedimović je govorio i o spremnosti države da izađe sa predlogom mera podrške poljoprivrednicima u pogledu nabavke azotnog đubriva zbog, kako je rekao, izuzetno visoke cene gasa. Te mere mogu se očekivati najkasnije u naredna dva meseca.

Foto: Opština Šid


reklama