Nedimović: “U Srbiji 24.000 hektara pod organskom proizvodnjom”

10

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da se poslednjih godina sve više poljoprivrednika odlučuje na organsku proizvodnju i istakao da je u Srbiji pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom oko 24.000 hektara zemlje.

Gostujući na TV Hepi, Nedimović je rekao da se na malim parcelama najveći profit može ostvariti ako se pređe u sistem organskog voća i dodao da je to danas isplativo jer se organska hrana traži ne samo na zapadu, već svuda.

– Sve iznad 200 metara nadmorske visine u Srbiji, zapadna Srbija pogotovo, ali isto tako i istocna, sve može vrlo lako da se konvertuje u organsku poljoprivrednu proizvodnju, da se napravi mnogo veći profit, jer tamo hemije nikad nije ni bilo – rekao je Nedimović.

On je objasnio da je organska hrana ona koja se dobija bez korišćenja hemijskih sredstava, već isključivo od prirodnih sredstava za zaštitu bilja.

– To je kod nas krenulo da se razvija. Mi danas imamo negde oko 24.000 hektara pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom – istakao je Nedimović.

Naveo je da su nedavno Slovenci prodali popularnu aplikaciju Kinezima i za taj novac u Banatu kupili više od 4.000 hektara zemlje.

– Oni na 3.800 hektara hoće da uspostave organsku poljoprivrednu proizvodnju. To će biti najveća platforma organske poljoprivredne proizvodnje, ja sam potpuno ubeđen u čitavoj Evropi – kaže Nedimović.

On dodaje da je u poslednje vreme upoznao dosta IT-evaca koji su uložili u poljoprivredu.

Govoreći o suši do koje je došlo ovog leta zbog visokih temperatura, Nedimović je rekao da će zbog suše biti manji prinos kukuruza nego što je očekivano.

– Očekivali smo da nadmašimo rekord iz 2020. godine. Mi ćemo imati jednu prosečnu godinu na globalu Srbije – rekao je Nedimović i dodao da će u pojedinim mestima gde je bilo kiše pirnos biti bolji.

Objasnio je da od količine vode zavisi kakav će biti prinos kukuruza i zbog toga je, ističe, veoma važno što je država u poslednje dve, tri godine ulagala u sistem navodnjavanja.

– Trenutno radimo tridesetak projekata, više od 100.000 hektara ćemo staviti u funkciju sa sistema za navodnjavanje. I definitivno to je budućnost – zaključio je Nedimović.

Foto: Unsplash, Pixabay


reklama