Nedimović: „Zakon o tržištu poljoprivrednih proizvoda omogućiće svima mesto u sistemu“

18

Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda omogućiće da svima u lancu – od proizvođača do prerađivača – bude pronađeno mesto u sistemu na zakonom regulisan način, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Predlog Zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda usvojila je Vlada Srbije, a ostaje da ga donese Narodna skupština.

Gostujući na RTS-u, Nedimović je rekao da nikad nismo imali Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, i da je do sada to bilo regulisano u oblasti celokupne trgovine.

– Dobićemo alate da na tržištu regulišemo ekstreme, sa najnižim i visokim cenama, što se na primer sada dešava sa žitaricama, pa imamo problem u stočarstvu – rekao je ministar.

On je objasnio da je do sada to bilo regulisano preko instituta robnih rezervi i ocenio da je to spor način.

– Sada će Uprava za agrarna plaćanja imati posebno telo koje će se baviti praćenjem cena, utvrđivanjem proizvođačkih cena, regulisanjem kad dođe do iskakanja – rekao je Nedimović.

On je dodao da biti regulisan i položaj otkupljivača, pa će oni poput turističkih agencija, imati depozit.

– Moraju da postoje garancije da bi naši proizvođači uvek imali sigurnost – da kad prodaju robu, mogu i da je naplate – rekao je ministar poljoprivrede.

Ovim zakonom, kaže, propisi u Srbiji usklađuju se sa propisima EU.

Nedimović je naglasio da je najvažniji razlog za donošenje zakona regulisanje srpskog tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Ministar očekuje da će novi zakon početi da se primenjuje od sledeće godine.

Foto: Pixabay, Unsplash


reklama