Nega klematisa – najlepših puzavica

175

Klematisi spadaju među najlepše puzavice i predstavljaju jednu od najpopularnijih baštenskih biljaka. Mogu da se uzgajaju uz zidove, pergole, ramove, u kontejnerima, ili jednostavno da se penju uz drveće i žbunje i na taj način potpuno izmene izgled vašeg vrta. Iako je uvreženo mišljenje da su komplikovani za uzgajanje, zapravo je potrebno vrlo malo truda da naprave čudo u vašem vrtu!

Osnovno pravilo koje je potrebno ispoštovati prilikom sadnje klematisa je da koren i prizemni deo biljke treba da se nalaze u senci. Naime, koren je izuzetno osetljiv na visoke temperature, pa je preduslov da bude na hladnijem mestu. Ovo možete postići pažljivim sađenjem drugih biljaka oko klematisa, ili jednostavnim postavljanjem 3-4 cm debelog sloja kamena ili malča neposredno oko same biljke. Klematisi vole vlažno, ali dobro drenirano zemljište.

Prilikom sadnje iskopajte rupu, a potom dobro usitnite donji sloj zemlje i pomešajte sa kamenom. Ovo će obezbediti dobru drenažu. Saksiju sa biljkom potopite u kofu sa vodom na 20 minuta. Sa donjih 10 cm biljke pažljivo skinite listove. Saksiju uklonite, pa posadite biljku tako da vrh postojeće zemlje iz saksije bude utopljen 10 cm u odnosu na nivo okolne zemlje. Na ovaj način će grane koje su zatrpane u zemlji pustiti novo korenje i omogućiti razvoj velikog broja izbojaka. Rupu napunite sitnom zemljom do vrha.

Osim samog načina sadnje, orezivanje je drugi bitan faktor za uspešan uzgoj klematisa. Po potrebi koju imaju za orezivanjem, klematise možemo podeliti u tri grupe:

  • Grupa 1 – Ovoj grupi pripadaju ranocvete sorte. Cvetovi se razvijaju na granama koje su izrasle tokom prethodne sezone. Orezivanje sorti iz ove grupe nije potrebno, osim uklanjanja mrtvih ili slabih grana posle cvetanja krajem maja, odnosno početkom juna. Predugačke grane takođe se mogu orezati, maksimalno do polovine njihove dužine,  u istom periodu godine. Nemojte orezivati u drugim periodima, jer to može dovesti do umanjenog cvetanja.
  • Grupa 2 – Ova grupa se sastoji od svih ranih, krupnocvetnih hibrida, uključujući i duple i poluduple sorte. Njihov glavni period cvetanja je maj, jun i septembar. Sorte iz ove grupe treba jednostavno očistiti uklanjanjem mrtvih ili slabih grana u februaru/martu. Preostale stabljike treba skratiti iznad jakog para pupoljaka. Varijacije u dužini preostalih stabljika nakon orezivanja treba da rezultiraju izbijanjem novih grana i ravnomernije raspoređenim cvetovima u gornjem i donjem delu biljke. Nakon prvog cvetanja, biljku treba ponovo skratiti do jakih pupoljaka ili bočnih izbojaka, i na taj način obezbediti ponovno cvetanje iste godine.
  • Grupa 3 – Ovoj grupi pripadaju kasnocvetajući hibridi. Oni proizvode cvetove na ovogodišnjim letorastima, pa bi biljku trebalo skratiti iznad drugog para pupoljaka od zemlje u rano proleće, februaru ili martu. Ukoliko se ova grupa biljaka ne oreže, posledica može biti nedostatak listova i cvetova na donjem delu biljke.

Izvor: www.topalovic.rs
Foto: Pixabay


reklama