Nega krotona

145

Kroton, odnosno na latinskom Codiaeum variegatum, je sve popularnija sobna i kancelarijska biljka. Dekorativan, zanimljiv i ne suviše zahtevan za negu, pleni svojim prošaranim lišćem.

Iako nije zahtevan, za gajenje krotona je ipak potrebno određeno znanje i iskustvo. Da bi listovi krotona zadržali vatromet boja, mora stajati na veoma svetlom mestu, ali treba da se izbegava prejako podnevno sunce. Što je više svetla, to će šare na listovima biti izraženije i lepše. Takođe, ne treba ga stavljati na mesta koja su izložena promaji. Idealno mesto je prozor prema istoku ili zapadu, gde će biti izložen svetlosti u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim časovima, a opet izbeći najveću jaru.

Optimalna temperatura za rast krotona je oko 20 stepeni. Temperatura ne sme da se znatno koleba, jer tada dolazi do opadanja listova, pa i propadanja biljke. Leti dobro podnosi temperaturu i do 27 stepeni, a tokom zime ne sme pasti ispod 12 stepeni. Zato se kroton kod nas gaji isključivo kao sobna biljka.

Zemlja u saksiji treba da bude uvek vlažna, ali dobro drenirana. Kroton ne treba da stoji u vodi, a višak vode iz podmetača se prosipa nakon desetak minuta od zalivanja. Zemlja ne treba ni potpuno da se isuši. Kroton je osetljiv na tvrdu i hladnu vodu, i može da odbaci listove. Tokom leta se zaliva jednom ili dva puta nedeljno, a zimi jednom nedeljno.

Ako je vazduh u prostoriji topliji i suv, naročito u prostoriji sa centralnim grejanjem listovi krotona klonu. Zato ga treba nekoliko puta dnevno prskati mlakom, mekom vodom.

Kroton se prihranjuje u toku vegetacije svake dve do tri nedelje tekućim đubrivom za lisnate biljke, sa dosta kalijuma koji doprinosi obojenosti listova.

Za razmnožavanje u proleće se koriste vršne reznice duge najmanje 10 cm i sa najmanje dva para listova. Reznica se odreže tik ispod donjih listova ukoso, zapraši drvenim ugljem, odstrani se donji par listova i zabode u vlažnu zemlju ili mokri pesak, a može i da se stavi u vodu. Dobro je da se posuda sa reznicama pokrije staklenom posudom ili plastičnom folijom. Saksija se drži na svetlom mestu. Idealna temperatura zemljišta je oko 25 do 30 stepeni, a vazduha oko 25 stepeni. Reznica će pustiti koren za tri do četiri nedelje, a najduže za dva meseca.

Kroton se presađuje u proleće, samo ako je neophodno, kada je korenje zbijeno, a novi listovi mali, u jedan broj veću saksiju, u zemlju blago kisele reakcije, na primer u tresetni supstrat. Posle presađivanja se dobro zalije i ostavi u hlad. Ne zaliva se dva dana da bi se podstaklo urastanje korenja u kompost.

Da bi kroton imao žbunast i zbijen oblik, ili ako je stabljika ostala bez donjih listova u proleće ga treba orezati. Mesto na kome je načinjen rez zapraši se drvenim ugljem da bi se zaustavilo isticanje mlečno-belog soka koji je otrovan. Orezana biljka poteraće nove mlade izboje, a orezane grančice mogu da služe za razmnožavanje.


reklama