Nega rasada lubenica u zaštićenom prostoru

275

Za uspešnu proizvodnju rasada lubenice potrebno je obezbediti sertifikovano seme, sterilan zemljišni supstrat, dezinfikovane kontejnere, optimalnu dubinu setve od 1,5-2 cm i temperaturne uslove za postizanje klijanja i nicanja, a to su dnevne temperature od 18 do 23 stepena i noćne temperature od 12 do 18 stepeni.

Obično se u našim krajevima radi istovremena setva lubenice i tikve radi kasnijeg kalemnjenja, koje se obavlja posle nicanja rasada u fazi kotiledonih listića. Kalem lubenice se umeće u rascep podloge i to spojeno mesto se steže plastičnom spojnicom ili štipaljkom i posle sedam dana obrazuje se kalus.

Prednost gajenja kalemnjenog rasada lubenica je u tome što se može gajiti u monokulturi više godina na istom mestu, postiže se veći prinos, lubenice su krupnije i ranije sazrevaju i imaju veću otpornost na niske temperature i bolesti kao što su gljive prouzrokovači fuzarioznog uvenuća lubenica (Fusarium oxysporum f. sp. niveum) i uvenuća biljaka (Verticillium albo-atrum).

Da bi se sprečilo poleganje rasada koje prouzrokuju gljivice iz roda Pythium, pored redovnog provetravanja plastenika i održavanja temperature, preporuka je i zalivanje rasada sa fungicidom Previcur energy (a.m. propamokarb-hidrohlorid + fosetil-aluminijum) u dozi primene od 3 ml u 2 l vode po m² i to neposredno posle setve i 10 do 14 dana nakon toga.

Izvor: PIS

Foto: PIS


reklama