Negovanje buradi za čuvanje i dozrevanje voćnih rakija

4487

Pečenje rakije je posao kojim se skoro svako gazdinstvo u našem brdsko-planinskom području bavi, iz hobija, za sopstvene potrebe ili za potrebe tržišta. Veliki broj proizvođača to tradicionalno dobro radi. Međutim za kvalitet rakije veoma važno je i kako se rakija skladišti i čuva.

Danas postoji veliki broj sudova koji mogu da se koriste za vrenje i čuvanje rakija od voća i grožđa. Međutim, za većinu rakija najbolji su drveni sudovi i to hrastova burad. Postoje rakije koje se konzumiraju bezbojne posle odležavanja, ali u staklenim sudovima. Veoma je važno sve vrste sudova, a naročito drvene, dobro oprati i konzervisati posle njihovog pražnjenja. Ispiranje sudova se vrši prvo čistom vodom, a zatim izribati sa dvopostotnim rastvorom sode bikarbone. Ispiranje bi trebalo vršiti dok voda koja izlazi iz suda ne bude potpuno bezbojna i bez ikakvog mirisa.

Konzervisanje drvenih sudova može se obaviti na dva načina:

1.) spaljivanjem sumpornih traka u opranom sudu
2.) punjenjem suda rastvorom sumporaste kiseline, koja nije ništa drugo nego sumpor-dioksid rastvoren u vodi.

Bolji način za konzervaciju drvenih sudova je sumporastom kiselinom jer se time sprečava i rasušivanje sudova. Pre upotrebe sudove bi trebalo dobro isprati. U slučaju da dođe do rasušivanja buradi, da se između duga pojave šupljine, a metalni obruči spadnu ili se olabave, burad nisu za upotrebu. Metalne obručeve trebalo bi vratiti na svoje mesto, u bure sipati vodu, dobro ga nakvasiti spolja, ili staviti u veliki sud sa vodom, tako držati desetak dana dok ne zabrekne. Ako je ipak u sudovima došlo do pojave plesni i bure ima memljivi i neprijatan miris, mora se temeljnije očistiti i dezinfikovati. Prvo se bure pere 2% rastvorom kalijum-permanganata, potom sumporastom kiselinom u koncentraciji 0.5% ili 1% rastvorom vinobrana. Posle nekoliko sati mućkanja bure se dobro ispere vodom i sodom bikarbonom. Ako bure i posle ovog tretmana ima neprijatan miris, za njegovo otklanjanje može se koristiti živi kreč u količini od 2 kg na zapreminu od 100 l tako što bi mu trebalo skinuti jedno dance kako bi se krečom i četkom dobro izribalo, a potom dobro ispralo.

Nova burad za čuvanje rakije takođe zahtevaju postupak ovinjavanja pre upotrebe. Ovim postupkom uklanjaju se opori ukusi i različiti mirisi drveta koji mogu promeniti ukus i miris rakije. Novo bure se najpre ispere hladnom vodom, a zatim napuni hladnom vodom i ostavi da stoji 2-3 dana i isprazni. Odmah posle toga voda kojoj je dodano 4-5% kuhinjske soli zagreje se do ključanja i sipa u bure (na 100 litara zapremine bureta doda se oko 30 litara zasoljene vode). Bure se zatvori i snažno provalja i tumba, zatim se isprazni, nalije toplim dvopostotnim rastvorom sode bikarbone i ponovo povremeno provalja u toku 20-30 minuta. Ispiranje se može vršiti i 1% rastvorom limunske kiseline ili 0,3% rastvorom kalijum permanganata, ili 2% natrijumhidroksidom. Posle ovoga bure dobro isprati hladnom vodom, napuniti hladnom vodom i ostaviti da stoji 2-3 dana. Posle ovog bure je spremno za upotrebu.

Za izradu najkvalitetnijh buradi najbolje je koristiti hrast kitnjak starosti 80-100 godina.

Izvor: dipl. inž. Radmila Ćalić, PSSS Loznica

Foto: Pixabay


reklama