Nema realnih razoga da dođe do poskupljenja mesa

40

Nema realnih razloga da dođe do poskupljena svinjetine i piletine, građani ne treba da brinu jer su uslovi proizvodnje ostali isti, izjavio je sekretar Udruženja za stočarstvo Nenad Budimović.

– Nema realnih razloga da dođe do poskupljenja, uslovi proizvodnje su u potpunosti isti. Ovo je inicijativa pokrenuta pre četiri-pet meseci ka ministarstvima i Vladi, a došla je od primarnih proizvođača farmera i klanično-prerađivačke industrije – rekao je Budimirović za Tanjug na pitanje da li to znači da će svinjetina i piletina poskupeti kada cene nisu ograničene.

Budimirović je ocenio da su uslovi proizvodnje ostali isti i naglasio da je čak i kukuruz pojeftinio kao osnovna komponenta hrane za životinje, ali je dodao da ćemo videti kako će se odvijati situacija i da treba analizirati šta će biti.

Predsednik Udruženja je naglasio da nema potrebe za brigu građana i ponovio da se uslovi proizvodnje nisu promenili, dodajući da uskoro počinje i uskršnji post, koji će uticati na smanjenje potrošnje mesa.

– Niko u tržišnom lancu, farmeri, klaničari, trgovci ne dobijaju ako se cena poveća i roba stoji na rafovima – rekao je on.

Na pitanje šta je postignuto ograničenjem cena mesa odgovorio je da je Uredba dala rezultate.

– Uredba ima za cilj da u kratkom periodu reguliše tržišne oscilacije, dala je efekta, ali one nisu metod i model za dugoročno rešenje, pogotovo u stočarskoj proizvodnji koja je zahtevna i živa proizvodnja – rekao je on i dodao da paralelno sa tim interventnim uredbama i pravnim aktima mora da ide i regulisanje proizvodnje.

Na pitanje da li će biti potrebe za novim uredbama kaže da je vrlo teško reći da li će biti potrebe i naglašava da zato i treba da se oslonimo na sopstvenu proizvodnju.

Budimović podseća da je cena svinja i svinjskog mesa u Evropi u porastu, da je smanjena ponuda jer su mnoge evropske države odustale od proizvodnje jer ide na račun ekologije.

Hteli su, kako kaže, da izmeste tu prljavu proizvodnju, a nakon kovida je došla situacija sa Ukrajinom i skok cene kukuruza, zbog čega će, navodi Budimović, svinjskog mesa u Evropi biti manje.

Prema njegovim rečima, treba pomenuti i Kinu koja je povukla velike količine svinjskog mesa, kao i afričku kugu svinja, koja je veoma raširena kao bolest životinja.

Vlada Srbije je promenila Uredbu kojom su propisane maksimalne cene određenih životnih namirnica tako što su iz nje izbačene odredbe koje se odnose na cene svinjskog buta bez kostiju, svinjske plećke, svinjskog vrata i krmenadle sa kostima, kao i celog trupa pileta.

Sekretar Udruženja za stočarstvo Nenad Budimović ocenio je i kao odličnu i pravu vest najavu ministarke poljoprivrede da je strateško opredeljenje države da poveća stočni fond i naglasio da će Udruženje, zajedno sa Privrednom komorom Srbije, biti dobar partner u realizaciji te važne inicijative.

– Stočarstvo se odvija pod vedrim nebom i traži anagažovanje 24 časa, te je veoma teško postići količinu za proizvodnju mesa, jaja … – kazao je Budimirović za Tanjug.

Naglasio je da je neophodno da se radi na genetici, na zdravstvenoj bezbednosti i kvalitetu prozivoda kako bismo imali kvalitetnu sirovinu.

– Imamo procenu koje su količine potrebne za sopstvenu proizvodnju, a šta treba raditi za tržišne viškove. Potrebno nam je najmanje 100.000 umatičenih krmača koje bi dale 2,5 miliona prasadi za tov, mora se ići na podršku farmerima u primarnoj prozivodnji – rekao je Budimirović.

Na pitanje koji su glavni problemi stočara, kako pomoći farmerima i da li postoji sistemsko rešenje, naglasio je da na njemu treba raditi.

– Potrebno je da imamo matično stado, bez obzira da li je reč o mesu ili mleku, koje obezbeđuje određenu količinu, da hrana za životinje bude u potpunosti iskorišćena, da imamo dužinu vegetacionog perioda – kazao je Budimović i ocenio da je proizvodnja mleka najzahtevniji proces.

Foto: Envato


reklama