Nemačka planira koridor za izvoz ukrajinskog žita

10

Berlin planira da uspostavi probni koridor za izvoz ukrajinskog žita železnicom, rekla je nemačka ambasadorka u Ukrajini Anka Feldhuzen.

– U bliskoj budućnosti izvoz ukrajinskog žita preko luke Odesa nije moguć, tako da treba raditi na mogućnosti izvoza preko Poljske. Nemačka planira da to omogući uz pomoć nemačkih železnica. Radimo sa ukrajinskim partnerima na sprovođenju takvog probnog transporta – rekla je Feldhuzen.

EU je pojačala napore za uspostavljanje „koridora solidarnosti” za transport ukrajinskog žita kopnenim putem, jer je brine moguća prehrambena kriza ukoliko isporuke ne stižu na odredište. Ukrajina, veliki proizvođač žitarica, ne može da izvozi žito morskim putem zbog rata koji se vodi u toj zemlji, a procenjuje se da je između 22 i 25 miliona tona žitarica trenutno zaglavljeno u ukrajinskim lukama. Zapadne zemlje optužuju Rusiju da blokira ovaj izvoz, dok Moskva kaže da je za to kriva ukrajinska vojska jer je minirala luke.

Trenutno se radi na opcijama za izvoz ukrajinskog žita kopnom, ali prema rečima nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, malo je verovatno da će svo žito moći da se izvuče.

– Jasno je da na kraju definitivno nećemo moći da izvučemo svo žito, ali ako uspemo da izvučemo barem nešto od toga različitim rutama, to bi pomoglo da se spreči globalna kriza hrane – naglasila je Berbok u ponedeljak po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu.

Foto: Envato


reklama