Nemački poljoprivrednici blokirali puteve

41

Nemački poljoprivrednici blokirali su ulaze na autoputeve širom zemlje, prvog dana protesta protiv planova vlade za postepeno ukidanje poljoprivrednih subvencija.

Poljoprivrednici, koji planiraju da nedelju dana protestuju protiv plana vlade da smanji subvencije za gorivo u okviru najavljenog prilagođavanja saveznog budžeta, žele da na početku svoje akcije parališu saobraćaj. Na drumovima se očekuje hiljade traktora, na protestu koji nemački poljoprivrednici najavljuju kao najveći u istoriji. Nemačka policija prijavila je proteste u skoro svim saveznim državama.

U Rajni-Platinat blokirani su autoputevi oko Majnca, a očekuje se da će se veliki broj traktora okupiti u Alcaju i odetle krenuti ka Majncu, prenosi nemački Špigel. U saveznoj državi Sarlandu konvoji traktora izazvali su poremećaj saobraćaja, posebno na severu te države, a u Severnoj Rajni-Vestfaliji policija je zatvorila raskrsnicu na putu zbog prekida u saobraćaju koji su izazvali traktori. U Bremenu se očekuje dolazak do 2.000 vozila, u Diseldorfu šest skupova sa traktorima i jedan sa kamionima, dok je Hamburg napred upozorio na haos u saobraćaju, navodi Špigel.

U Berlinu je planiran protest ispred Brandenburške kapije, a protest se očekuje i u Kelnu. Prvi traktori su stigli i do aerodroma u Mešede-Šurenu Hohsauerlandu, a poljoprivrednici blokiraju pistu traktorima. U Hesenu je konvoj od oko 200 traktora krenuo iz Veteraua ka Visbadenu, u Saksoniji-Anhaltu došlo je do prekida saobraćaja, a u Saksoniji su se poljoprivrednici okupili na brojnim raskrsnicama oko Lajpciga. Traktori su nenajavljeno pola sata blokirali oba ulaza na autoput kod okruga Frauenaurah u Erlagenu, a prema navodima policije, na put kod Selba bačeni su slama, stajsko đubrivo i silaža.

Poljoprivrednici su najavili da će blokirati glavne saobraćajne i logističke rute do ponedeljka sledeće nedelje i upozorili da će ukidanje poreskih olakšica oterati farme iz poslovanja, navodi Rojters. Kako je ranije objavio Dojče vele, očekuje se da danas neće biti dela Nemačke koji će normalno funcionisati. Vlasti su pozvale građane da danas više koriste šinski prevoz i odustanu od vožnje automobila, a poslodavci su poručili zaposlenima da rade od kuće gde je moguće, dok će škole pravdati izostanke deci.

Koaliciona vlada kancelara Olafa Šolca, koju čine socijaldemokrate, zeleni i liberali, prošlog meseca je napravila plan koji podrazumeva ukidanje oslobađanja od poreza na poljoprivredna vozila i poreskih olakšica na dizel. Ti predlozi su deo paketa za popunjavanje praznine od 17 milijardi evra u budžetu za 2024. godinu. Nemačka vlada je u četvrtak delimično popustila u svojim planovima i rekla da će oslobađanje od poreza na vozila biti zadržano i da će postepeno vraćati subvencije za gorivo, ali je udruženje nemačkih poljoprivrednika insistiralo na potpunom poništenju planova i poručilo da će nastaviti sa „nedeljom akcije“, koja danas počinje.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug


reklama