Neobično ponašanje vukova – sve češće silaze u naselja

177

U centru Žitorađe primećena su dva vuka, što je izazvalo paniku među građanima. Oni su upali u dvorište i napali vezane pse, a građani su pozvali policiju.

Policijski službenici su tom prilikom ranili jednog vuka, ali su ih na kraju odstrelili lovci, koji su pozvani da intervenišu.

-Zaista je netipično što su sišli baš u gusto naseljeno mesto. Nakon odstrela smo ih pregledali, bili su potpuno zdravi- kaže predsednik Lovišta Žitorađa Bratislav Marković.

On dodaje da su verovatno životinje krenule za hranom, te su tako stigle do same Žitorađe. Slučaj je prijavljen i Osnovnom tužiaštvu u Prokuplju.

Inače, ovo je već treći sličan slučaj u poslednjih mesec dana. U blačkom selu Draguša je primećeno više vukova, i to na poljima udaljenim od šume i planine. Meštani smatraju da ih privlači obližnja farma krava, no, svejedno su zabrinuti za svoju bezbednost.

– Pored samog regionalnog puta sam ga video. Svakodnevno je tako. Mi se trudimo da ih odvučemo u planinu, prehranjivanjem, ali ne vredi. Pre nekoliko dana čopor od sedam vukova je zaklao ovce jednom domaćinu – kaže Milan Kovačević, žitelj sela.

Dodaje da lovci u Blacu rade isključivo po planu Lovačkog udruženja Blace, ali su se zveri mnogo nisko spustile i dave sve što stignu, ovce, pse, krave.

Ove divlje životinje su se toliko opustile, da je nedavno nadzorna video kamera sa lokalne prodavnice nedaleko od centra Novog Pazara zabeležila vuka. Ovo je zaista neobično ponašanje, s obzirom na to da je reč o velikom, razvijenom gradu, od kakvih mesta vukovi obično zaziru.

Izvor: Kurir

Foto: Pixabay

 


reklama