Neophodno je raditi na razvoju i afirmaciji seoskog i velnes turizma u Srbiji

77

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Miroslav Knežević izjavio je da je neophodno raditi na afirmaciji i razvoju seoskog i velnes turizma u Srbiji i graditi nove i autentične smeštajne kapacitete u tim oblastima.

Knežević je na 11. CEI Regionalnom forumu zdravstvenog, velnes i spa turizma rekao da su u 2020. godini, tokom pandemije, ruralni i velnes turizam pokazali da Srbija ima izuzetno kvalitetnu ponudu.

– U prethodnoj godini smo, uprkos problemima sa korona virusom, imali povećani broj turista u seoskim domaćinstvima, a oni su ostajali duže, pa prosečni boravak nije bio dva ili tri dana, već od pet do deset dana – naglasio je Knežević.

On je istakao da se banje u Srbiji intezivno razvijaju, kao i da je napravljena transformacija ka savremenom konceptu, ne samo lečenja već i prevencije, poboljšanja sportsko-rekreativnih i psiho-fizičkih sposobnosti.

– Naše banje su pored velikih investicija koje je imao privatni sektor u izgradnji hotelskih i ugostiteljskih kapaciteta, imale investicije i od strane Ministarstva koje je ulagalo sredstva pre svega u izgradnju turističke infrastrukture i dodatnih turističkih sadržaja – kazao je Knežević.

Državni sekretar je dodao i da je Ministarstvo početkom marta predstavilo Strategijski marketing plan do 2025. godine koji je Vlada usvojila, a koji je kreirala Nacionalna turistička organizacija, a u kojoj su obrađeni svi turistički proizvodi koji su od posebnog značaja za razvoj turizma.

– Identifikovane su turističke grupe i načini buduće promocije i obraćanja turistima sa onih područja koja su nama posebno važne. Takođe ćemo nastojati, kroz projekat „Clean&Safe“ i u saradnji sa HORESOM i partnerima iz EU, da spremni uđemo u postkovid period – zaključio je Knežević.

Predsednica nacionalnog Klastera zdravstvenog, velnes i spa turizma Srbije Nataša Ranitović, izjavila je da je tema ovogodišnjeg foruma upravo kako održati razvoj tih grana turizma u uslovima pandemije.

– Imali smo prilike da vidimo primere dobre prakse evropskih lidera u ruralnom i zdravstvenom turizmu i najnovije trendove u njihovom razvoju – navela je Ranitović.

CEI Regionalni forum zdravstvenog, velnes i spa turizma organizovao je nacionalni Klaster zdravstvenog, velnes i spa turizma Srbije, uz podršku regionalnog međunarodnog foruma 17 zemalja Centralnoevropske inicijative (CEI), čiji je Srbija član, Evropskog udruženja banja (ESPA) i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Foto: Agro TV


reklama