Niš dobija solarnu elektranu, ali ne zna se kad

52

Početkom prošle godine nadležni su najavili da bi Niš mogao da dobije solarnu elektranu, a Gradsko veće je ovih dana dalo zeleno svetlo da ona bude izgrađena u selu Vrelo, na prevoju Gramada ka Svrljigu. Međutim, ima još odluka koje treba da budu usvojene pre same izgradnje, pa konkretnih rokova još nema.

Reč je o prostoru površine 61 hektar, koji je, prema važećem prostornom planu, šumsko zemljište. Međutim, zamenica direktora Zavoda za urbanizam Lidija Stefanović Nikolić kaže da on nije pošumljen i da je zato prepoznat kao pogodan.

Gradsko veće usvojilo je Prve izmene prostornog plana administrativnog područja Niša, koje podrazumevaju da se prostor definiše kao građevinsko zemljište, što je jedan od preduslova za izgradnju elektrane.

– Radi se o izmenama u okviru Katastarske opštine Vrelo. Izmena prostornog plana stvara planski i pravni osnov za izradu Plana detaljne regulacije na tom području, za izgradnju solarne elektrane – objašnjava Stefanović Nikolić.

Dodaje da je dalja procedura, posle usvajanja tih izmena, donošenje odluke o izradi Plana detaljne regulacije za to područje, kao i javni uvidi.

– Potrebno je i sprovođenje identične procedure kao i za Prve izmene – rani javni uvid u trajanju od 15 dana, javni uvid u trajanju od 30 dana, a ako se ukaže potreba i ponavljanje javnog uvida – navodi ona.

Tek posle usvajanja Plana detaljne regulacije stvoriće se pravni osnov za izdavanje lokacijskih uslova i građevinske dozvole za izgradnju solarne elektrane.

Gradski većnik Nenad Stanković kaže da je više domaćih i stranih kompanija zainteresovano za taj projekat.

Nadležni su i prošle godine rekli da ima zainteresovanih investitora, ali da je dug put do same elektrane. Istakli su i da je jedan od ciljeva isplativija i obnovljiva energija.

Izvor: Južne vesti

Foto: Envato


reklama