Noćurak – zdravlje iz žutih cvetova

130

Poreklom iz Severne Amerike, noćurak (Oenothera biennis) je u Evropu prenet kao ukrasna biljka zbog svojih krupnih žutih cvetova koji se otvaraju noću i rano pre podne.

Kod nas može da se nađe pored reka na peskovitom zemljištu, a cveta od aprila do oktobra.

U pitanju je dvogodišnja zeljasta biljka visine oko 1,5 m. Prve godine razvija lisnu rozetu, a druge cvetonosno stablo. Sigurnije je nicanje iz prolećne setve nego iz letnje, a i mlade biljke imaju više vremena da ojačaju i pripreme se za zimu. Iz takvih biljaka dobije se više semena.

Posejano seme sporo niče, tek posle mesec dana. Potrebno je 4 kg/ha semena. Za žetvu pristiže u septembru, kad se otvori jedna trećina čaura. Pokošene biljke se prosušuju još dve nedelje, a potom se radi vršidba. Prinos semena se kreće od 800-1500 kg/ha.

Za lek se upotrebljava hladno ceđeno ulje iz semena, koje sadrži dve važne nezasićene masne kiseline: alfa i gama-linolensku kiselinu. Gama-linolenska kiselina je poznatija kao omega-6, a alfa-linolenska kiselina kao omega 3. Ove dve masne kiseline štite od srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska, krvarenja u mozgu, smanjuju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka, pomažu jačanju imuniteta, regulišu rad mozga, holesterol i telesnu težinu.

Poseban značaj upotreba ulja od noćurka ima kod žena za olakšavanje tegoba u menopauzi, kao prirodna umesto hormonske terapije. Manjak esencijalnih masnih kiselina uzrokuje upalne promene na koži, zato noćurak pomaže kod psorijaze, raznih ekcema, neurodermatitisa, peruti, svraba, zarastanja rana, kod lečenja čireva, a smanjuje i komplikacije kod reumatoidnog artritisa i šećerne bolesti. Ulje od noćurka je korisno i kod odvikavanja od alkohola, zatim smanjuje osećaj pregrejanosti kod hiperfunkcije štitne žlezde i usporava proces starenja.

Izvor: dipl. inž. Dragomir Radić, PSSS Smederevo

Foto: Pixabay


reklama