Norvežani i Britanci grade najveću vetroelektranu na moru

29

Norveškom ’Equinoru’ i britanskom ’SSE Renewablesu’ poveren je posao izgradnje najveće svetske vetroelektrane na moru u teritorijalnim vodama Velike Britanije.

U pitanju je investicija vredna 10,2 milijarde evra.

Dvema energetskim grupama dodeljeni su ugovori za razvoj tri velika priobalna projekta vetroelektrana na području „Dogger Banka“ u Severnom moru kapaciteta 3,6 gigavata, za koje se očekuje da će proizvesti dovoljno energije za snabdevanje ekvivalenta 4,5 miliona britanskih domaćinstava, stoji u saopštenju „Equinora“.

Vetropark će se sastojati od tri projekta, „Creyke Beck A“, „Creyke Beck B“ i „Teesside A“, s kapacitetima proizvodnje od po 1,2 gigavata struje.

Investicija obuhvata razdoblje od 2020. do 2026. godine, pri čemu bi konačna odluka o prvom projektu trebalo da bude doneseta tokom iduće godine. Početak proizvodnje električne energije planiran je za 2023. godinu.

Trenutna veleprodajna cena megavata struje je oko 45 evra.

– Sada je više nego jasno da što više vetroelektrana na moru izgradimo, to će nam manji biti računi za električnu energiju – rekao je Džon Sauven, šef „Greenpeacea“ u Velikoj Britaniji, pozivajući britansku vladu da „bude ambicioznija kako bi suzbila klimatske poremećaje“.

Kompanija „SSE Renewables“, čije je sedište u Škotskoj, a deonice na Londonskoj berzi, biće nadležna za izgradnju vetroelektrane, a „Equinor“ će biti operator.

Izvor: novac.hr

Foto: Equinor, Pixabay


reklama