Nove „Čuvarkuće“ – fruškogorska voda i mesne prerađevine od mangulice

95

Savet za odlučivanje o pravu korišćenja kolektivnog žiga „Čuvarkuća“ dodelio je taj žig za tri proizvoda u oblasti mesnih prerađevina kompanije Bojčin eko turs d.o.o. i za devet vrsta flaširanih voda Naftne industrije Srbije a.d.

Nove „Čuvarkuće“ su proizvodi od mesa mangulice – suva slanina i šunka, kao i bojčinska kobasica kompanije Bojčin eko turs d.o.o, zatim, negazirane i gazirane fruškogorske vode „Jazak“ u ambalažama od pola litra, 1,5 i 5 litara, kao i u posebnom porodičnom pakovanju i paketu 5+1 gratis kompanije NIS.

Jovan Milivojević, direktor kompanije Bojčin eko turs d.o.o. kaže da osvajanje žiga za ovu kompaniju znači mnogo jer svedoči o tome da je prepoznat i da se vrednuje model koji primenjuju – veliki trud i podrška očuvanju genetičkih resursa starih rasa, uzgojem autohtonih vrsta, kao što je mangulica.

– Nastojimo da sve u proizvodnji bude domaće, domaća sirovina, domaći rad, mangulica se uzgaja na području Bojčinske šume, čime se valorizuju i zaštićena područja – kaže Milojević i dodaje:

– Preduzeće Bojčin eko turs je porodična kompanija i posluje u skladu sa ekološkim i principima održivog razvoja od 2009. godine s vizijom da doprinese razvoju ruralnog turizma i promociji zaštite prirode kroz ugostiteljstvo i ekološku proizvodnju hrane.

Specifičnost proizvoda od mangulice dolazi od vrste mesa, načina uzgoja životinja i tradicionalne recepture. Proizvode plasiraju u sopstvenom restoranu, kao i u etno marketima i maloprodaji kompanije.

Još jedna kompanija čiji će proizvodi poneti žig „Čuvarkuće“ je NIS a.d. NIS Naftagas je tokom hidrogeoloških istraživanja na Fruškoj gori u periodu od 1995. do 2004. godine otkrio izvorišta vode vrhunskog kvaliteta. Pogon punionice sagrađen je 2004.godine, a proizvodnja je zvanično puštena u rad 2005.godine. U samom početku proizvodilo se za interne potrebe NIS Naftagasa, da bi od 2006. godine počeo plasman proizvoda na tržište.

– Ponosni smo na žig „Čuvarkuća“ koji predstavlja još jedan dokaz vrhunskog kvaliteta „Jazak“ vode koja potiče iz najstarijeg srpskog nacionalnog parka, Fruška gora. „Jazak“ voda protiče kroz krečnjačko-dolomitske stene čije je stvaranje počelo pre čak 30 miliona godina i upravo ovaj jedinstveni geografski položaj zaslužan je za njen harmonizovani mineralni sastav, kristalnu čistoću i svežinu. Već više od 17 godina „Jazak“ voda se puni u istoimenoj fabrici koji se nalazi nadomak njenog izvora, u blizini manastira Jazak, tako da sa zadovoljstvom možemo da istaknemo da je brend „Jazak“ u potpunosti jedinstveno geonasleđe Fruške gore. Fabrika Jazak raspolaže najmodernijom opremom, pomoću koje se ova voda flašira upravo onakva kakva nam iz prirode i dolazi, jedinstvena i u potpunosti prirodna.

Tokom poslednjih godina portfolio „Jazak“ vode dodatno je obogaćen novim proizvodima u čijoj prirodnoj osnovi je izvorska voda „Jazak“, a kompletna paleta proizvoda brenda Jazak dostupna je u preko 8.000 maloprodajnih objekata širom Srbije, istakao je Nenad Đukić, rukovodilac Pogona za proizvodnju pijaće vode „Jazak“.

Proizvodi ovih kompanija pridružili su se porodici „Čuvarkuća“ u okviru strateškog projekta „Stvarano u Srbiji“, koja sada ima 878 proizvoda sa tim žigom, kao potvrdom kvaliteta i potvrdom da je najveći deo proizvoda stvoren u Srbiji, domaćim resursima i od domaćih sirovina.

Foto: Jazak voda, Bojčin eko turs, Bojčinska koleba


reklama