Nove „Čuvarkuće“ za 33 domaća prehrambena proizvoda

26

Pravo na žig “Čuvarkuća” dobila su još 33 domaća prehrambena proizvoda u okviru Projekta Privredne komore Srbije (PKS) “Stvarano u Srbiji”.

Prema odluci Saveta za dodelu žiga, mogućnost da budu obeleženi “Čuvarkućom” dobili su delikatesi, mlinski i mlečni proizvodi, flaširane vode, kompanija “Mercator S”, “Žito Bačka”, “Milk House”, “Lidl”. Na listi „Čuvarkuća“ sada je skoro 800 proizvoda iz više od 70 kompanija.

– Sticanje prava na žig „Čuvarkuća“, znak je prestiža i značajna obaveza koju kompanija preuzima, a to je da poštuje i ispunjava sve kriterijume i uslove koje verifikuje Savet. Poštovanje svih procedura zdravstvene bezbednosti hrane preduslov je za dobijanje prava na žig. „Čuvarkuća“ je i velika obaveza kompanija da se održava kontinuitet proizvodnje i dodata vrednost proizvoda – ističe Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo PKS.

Saša Veljković, profesor marketinga na Ekonomskom fakultetu u Beogradu navodi da je „Stvarano u Srbiji” strateški projekat koji je podigao svest o mnogobrojnim koristima ulaganja u domaće znanje i rad, resurse, edukaciju potrošača, privredu i društvo.

– Potrošači sve više obraćaju pažnju na „Stvarano u Srbiji“ i žig „Čuvarkuća“. Trgovinski lanci partnerski pomažu realizaciju projekta, a sve veći broj naših proizvođača shvata njegov značaj, ulaže u kvalitet i domaće sirovine i konkuriše za dobijanje žiga. Nadam se da ćemo do kraja godine imati 1.000 proizvoda sa žigom „Čuvarkuća” – rekao je Veljković koji je i član Saveta za dodelu žiga.

On dodaje da podaci iz kompanija čiji proizvodi nose ovaj znak i iz trgovinskih lanaca govore o rastu prodaje.

– Verujem da će se ovaj trend, koji ima svojevrsni multiplikativni efekat, nastaviti i u budućnosti. Kupovina „Čuvarkuća“ ima uticaj na povezane delatnosti u Srbiji, kao što su poljoprivreda, zanatstvo, transport, turizam, IT, konsultantske usluge. Pozitivan uticaj treba očekivati i na privlačenje stranih i domaćih investicija u oblastima gde postoji dobra osnova u pogledu sirovina, znanja, kreativnosti i drugih domaćih resursa za stvaranje kvalitetnih proizvoda – objašnjava profesor.

Širenjem obuhvata projekta „Stvarano u Srbiji”, kao i konkretnom podrškom privredi i preduzetnicima, sigurno će doći i do prodora proizvođača iz drugih oblasti, što će opet podržati povezane delatnosti i kreirati bolji poslovni ambijent u Srbiji, kao i bolje uslove za život i za razvoj čitavog društva.

– U sledećim fazama projekta posebna pažnja biće usmerena ka mladima, a nastojaćemo da u potpunosti iskoristimo njihov potencijal, kreativnost i ideje, kako bismo se našli na zajedničkom putu ka stvaranju Srbije kao boljeg mesta za život i rad – poručuje Veljković.

Foto: PKS, Milk House, Pexels


reklama