Novi konkursi za podsticaje zlatiborskog Eko agrara

56

Zlatiborski Eko agrar raspisao je čak četri nova konkursa za podsticaje u poljoprivredi. U pitanju su mere podrške namenjene mladim poljoprivrednicima, podrška za preradu u gazdinstvu, za uvećanje stada iz sopstvenog uzgoja i za fizičku imovinu.

Konkursi su raspisani na osnovu Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Čajetina za 2024. godinu, usvojenog na Sednici skupštine opštine Čajetina 29.01.2024. godine, kao i saglasnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije od 19. februara 2024. godine.

Podrška mladim poljoprivrednicima je planirana kroz nabavku priplodnih grla ovaca i koza. Poljoprivrednik će dobiti do 15 priplodnih grla starosti od šest do 10 meseci, a njegova obaveza je da u naredne tri godine vrati 20 odsto grla više od početnog broja, koja moraju biti iste starosti (šest do 10 meseci).

Pravo učešća na ovom konkursu imaju mladi poljoprivrednici, starosti od 18 do 40 godina, koji bar tri godine borave na teritoriji opštine Čajetina, a nosioci su ili članovi poljoprivrednog gazdinstva u aktivnom statusu. Dodatni uslov je da poseduju minimalno 2 hektara zemljišta upisanog kod Uprave za trezor.

Oni koji ne spadaju u ovu kategoriju, mogu dobiti pomoć u vidu regresa računa za nabavku koncentrovane stočne hrane za uvećanje stada iz sopstvenog zapata, a iznos povraćaja je 50 odsto. Za žensku telad poznatog porekla i pod kontrolom odgajivačke organizacije se može dobiti 35000 po grlu u konvencionalnoj, a 45000 dinara po grlu u organskoj proizvodnji. Za žensku jagnjad, jarad i prasad maksimalna pomoć iznosi 12000 dinara u konvencionalnom, a 15000 u organskom odgoju. Maksimalni iznos pomoći opredeljene za jedno gazdinstvo može biti 800 000, a u obzir dolaze računi izdati nakon 01.01.2022.

Nije sva pomoć namenjena stočarskim gazdinstvima. Zlatiborski poljoprivrednici koji se bave i drugim granama poljoprivrede mogu konkurisati za podsticaje namenjene podizanju konkurentnosti u smislu dodavanja vrednosti kroz preradu, ili uvođenje i sertifikaciju sistema za bezbednost i kvalitet hrane, organsku proizvodnju ili dobijanje oznake zaštićenog geografskog porekla.

Takođe, tu je konkurs za investicije u fizičku imovinu gazdinstava, namenjen nosiocima gazdinstava u aktivnom statusu, koji barem tri godine moraju imati prebivalište i proizvodnju na teritoriji opštine Čajetina. Izuzetak je sektor akvakulture, gde proizvodnja može biti i na teritoriji Zlatiborskog okruga.

Rok na prijavu za sve navedene konkurse je 15. april, a sve detalje vezane za konkurse i dokumentaciju neophodnu za prijavu možete pogledati OVDE.

Izvor: Eko agrar

Foto: Pixabay, Lazar Krstić on Unsplash


reklama